1. yle.fi
  2. Uutiset

Asuntolainojen kytkykauppa halutaan kieltää

Asuntolainatarjouksen ehtona ei voi enää olla se, että kuluttaja ostaa pankilta tai sen yhteistyökumppanilta myös toisen palvelun, esimerkiksi vakuutuksen, jos eduskunta hyväksyy hallituksen nyt esittämän lakimuutoksen. Asuntolainaa saisi edelleen tarjoa halvemmalla asiakkaalle, joka ostaa toisenkin palvelun.

politiikka
Pankkineuvoja kertomassa asiakkaalle sijoitusmahdollisuuksista.
Yle

Asuntolainan ehtona ei jatkossa voi olla pankin muun tuotteen, kuten vakuutuksen ostaminen, mikäli eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen kuluttajansuojalain muutoksesta.

Hallitus ehdottaa, että kuluttajansuojalakiin lisätään erityissäännöksiä asuntoluotoista. Muutokset panisivat täytäntöön asuntolainoja ja asuntoa vastaan otettuja kuluttajaluottoja koskevan EU-direktiivin.

Uusi laki kieltäisi kaikilta luotonantajilta kytkykaupan, eli luottotarjouksen ehtona ei saisi olla, että kuluttaja tekee samalla sopimuksen toisesta palvelusta, esimerkiksi vakuutuksesta tai lainakatosta, luotonantajan tai tämän yhteistyökumppanin kanssa.

Edelleen pankeilla olisi mahdollisuus tarjota luottoa edullisemmin silloin, kun kuluttaja ostaa toisenkin palvelun. Asiakkaalla pitäisi kuitenkin olla mahdollisuus saada laina ilman toisen palvelun ostamista.

Tiedot vakiomuotoisena ja oikeus perua lainasopimus

Asuntolainaa koskevat tiedot pitäisi esityksen mukaan jatkossa antaa asiakkaalle vakiomuotoisella lomakkeella ennen luottosopimuksen tekemistä, jotta tarjolla olevien lainojen ehtoja olisi helpompi vertailla.

Kulutusluottojen osalta vakiotietolomake on jo käytössä Suomessa ja muissa EU-maissa.

Lisäksi kuluttajalle tulisi oikeus peruuttaa myös pankin tiloissa tehty lainasopimus 14 päivän kuluessa. Nykyisin peruuttamisoikeus koskee etämyynnissä ja kotimyynnissä tarjottuja asuntolainoja.

Lue seuraavaksi