Anna-Maja Henriksson tyrmää esityksen päivystävistä sairaaloista: "Perustuslain asiantuntijat tulevat varmasti puuttumaan"

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on hyvin pettynyt hallituksen tämänpäiväiseen linjaukseen sairaaloiden päivystyksistä. Entinen oikeusministeri näkee lainsäädännön valmistelussa perustuslaillisia ongelmia, jotka liittyvät esimerkiksi kielellisten vaikutusten arviointiin.

Kotimaa
Anna-Maja Henriksson
Kalle Niskala / Yle

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja entinen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson näkee hallituksen sote-linjauksessa perustuslaillisia ongelmia. Hän peräänkuuluttaa kielellisten vaikutusten arviointia.

– Olen erittäin pettynyt tähän esitykseen. Siinä on puutteita lainsäädännön valmistelussa.

– Muun muassa kielellisten oikeuksien ja vaikutusten arviointia ei ole tehty. Se on ilmeinen puute, johon myös perustuslakiasiantuntijat tulevat varmasti puuttumaan, hän jatkaa.

Hallitus kertoi lausuntokierrokselle lähtevästä linjauksestaan tänään. Sen mukaan sairaanhoidon vaativin ja ympärivuorokautinen päivystys aiotaan keskittää 12 sairaalaan.

Se on osoitus siitä, että Helsingin herrat eivät kerta kaikkiaan ole ymmärtäneet, kuinka tärkeässä asemassa aluesairaala on esimerkiksi Pietarsaaressa.

Anna-Maja Henriksson

Muihin keskussairaaloihin jäisi perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yleisimpien palvelujen ympärivuorokautinen yhteispäivystys.

"Suoranaista tyhmyyttä"

Päivystyksen keskittämisen seurauksena päivystys poistuu pienimmistä sairaaloista eli entisistä aluesairaaloista. Uudistusten on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta.

Henriksson on kotoisin Pietarsaaresta ja pitää esitystä kaupungin sairaalan kannalta dramaattisena.

– Vaikuttaa siltä, että hallitus haluaa lakkauttaa sieltä ilta- ja yöpäivystyksen. Me tarvitsemme yleispäivystystä. Se on suoranaista tyhmyyttä, jos sellaista palvelua ei ole tämän kokoisessa kaupunkikeskuksessa. Emme voi hyväksyä esitystä.

– Huoli on valtavan iso, jos tämä menee läpi. Se on osoitus siitä, että Helsingin herrat eivät kerta kaikkiaan ole ymmärtäneet, kuinka tärkeässä asemassa aluesairaala on, esimerkiksi Pietarsaaressa.