Pertsa ja Kilu -elokuvan kuvaukset lykkääntyvät vuodella

Väinö Riikkilän kirjasarjaan perustuvan elokuvan kuvaukset piti aloittaa tänä kesänä, mutta rahoitus ei ole vielä kasassa. Kuvauspaikan valintaan vaikuttavat sekä alueelta saatava rahoitus että paikallinen ammattiosaaminen.

elokuvat
Pertsa ja Kilu
Juhapetteri Rokka

1950-luvun suosikkikirjasarjaan perustuvaa Pertsa ja Kilu -elokuvaa joudutaan odottamaan vielä tovi. Kuvausten oli tarkoitus alkaa kesällä 2016, mutta rahoituksen puute on pakottanut tuotantoryhmän lykkäämään kuvauksia ainakin vuodella.

Tuotantoyhtiö Silva Mysterium arvioi elokuvan kokonaisbudjetiksi 1,2–1,4 miljoonaa. Siitä on kasassa vasta osa. Tuottaja Mika Ritalahti uskoo kuitenkin, että Pertsa ja Kilu nähdään valkokankaalla lähivuosina.

– Elokuva on herättänyt paljon kiinnostusta. Kuvaukset aloitetaan heti, kun rahoitus on kunnossa. Osarahoituksella ei kannata ryhtyä elokuvaa tekemään, Ritalahti sanoo.

Ritalahti kuvailee elokuvan olevan rahoituksen näkökulmasta erittäin suomalainen hanke – sekä hyvässä että pahassa.

– Kirjasarja on Suomessa tunnettu ja pidetty, mutta kansainvälisen rahoituksen haaliminen voi olla hankalaa, Ritalahti toteaa.

Kuvaukset Raumalla?

Kun elokuvan päärahoitus saadaan kasaan, tuotantoryhmä aloittaa kuvauspaikan metsästämisen. Aiempia huhuja elokuvan tapahtumien sijoittamisesta Raumalle ei täysin kuopata. Mika Ritalahti korostaa, ettei kuvauspaikkaa ole vielä lyöty lukkoon.

– Rauma on mahdollinen. Ylen TV-sarjakin kuvattiin siellä ja maisemat olivat kirjojen hengen mukaisia, Ritalahti toteaa.

Maisemia enemmän merkitsee Ritalahden mukaan alueellinen rahoitus ja paikallinen elokuvaosaaminen. Elokuva haluaa hyödyntää mahdollisimman paljon paikallisia ammattilaisia.

– En ole vielä kartottanut Rauman ja Porin osaamistilannetta, mutta ne ovat mahdollisia kuvauskohteita, Ritalahti kertoo.

Käsikirjoitus jo valmis

Elokuvasta on kuvattu demoversiota markkinointimielessä. Suunnitelmana on lähinnä havainnoida tulevan seikkailuelokuvan tyylisuunta, eikä Pertsaa ja Kilua näyttelevien henkilöiden nimiä paljasteta.

– Tuon ikäiset pojat muuttuvat niin nopeasti. Vuoden päästä heillä voi olla jo murrosikä, eikä silloin elokuvassa esiintyminen ole enää mahdollista. Ritalahti sanoo.

Elokuvan ohjaajan Taavi Vartian tekemä käsikirjoitus on Ritalahden mukaan valmis.

– Se yhdistelee elementtejä Pertsa ja Kilu -kirjoista, mutta ei mukaile mitään yksittäistä kirjaa, Ritalahti toteaa.