1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Poimi tutut villiyrtit lautaselle – oksiin ja juuriin tarvitaan maanomistajan lupa

Villiyrttien käyttö ruoanlaitossa yleistyy kovaa vauhtia. Parhaillaan luonnosta löytää monenlaista syötävää. Kasveja saa luonnosta kerätä, mutta jokamiehenoikeudet eivät ulotu oksiin ja juuriin.

luonto
nokkonen
Villiyrttien käyttö ruoanlaitossa yleistyy kovaa vauhtia. Parhaillaan luonnosta löytää monenlaista syötävää. Kasveja saa luonnosta kerätä, mutta jokamiehenoikeudet eivät ulotu oksiin ja juuriin. Villiruokaan erikoistunut kokki löytää polun varrelta monta syötäväksi kelpaavaa kasvia.

Villiruokaan erikoistunut kokki Päivi Lehtonen löytää Turun Luolavuoren jätemäen polun varrelta monta syötäväksi kelpaavaa kasvia. Harjaantunut silmä erottaa syötävän kasvin helposti.

Lehtoselle toukokuu on kiireistä aikaa. Villiruokakurssit ja villiyrttikävelyt kiinnostavat ihmisiä ja osallistujia on enemmän kuin paikkoja.

– Vuosi toisensa jälkeen kiinnostus villiyrttejä kohtaan on vain kasvanut.

Muista myös maanomistajan lupa

Villikasveissa pätee sama sääntö kuin sienissäkin: Älä maista, ellet tiedä, että se on syötäväksi kelpaavaa.

Villiyrteistä, niiden käytöstä ja mahdollisista haittapuolista löytyy jo paljon tietoa esimerkiksi netissä. Parasta olisi, jos saisi jonkun asiaa tuntevan mukaansa luontoon.

Jokamiehenoikeuksiin kuuluu lehtien, kasvien ja kukkien kerääminen, mutta oksat ja juuret ovat eri asia.

– Oksien kerääminen ja juurien kaivaminen vaatii maanomistajan luvan. Esimerkiksi kuusenkerkkien keräämiseen pitää pyytää lupa maanomistajalta, Lehtonen sanoo.

Lue seuraavaksi