Lääkäriliitto vastustaa vahvojen oluiden tuloa ruokakauppoihin: "Alkoholin myynti suorassa suhteessa terveysongelmiin"

Jos vahvat oluet tuodaan ruokakauppoihin, niiden kulutus ja alkoholihaittojen määrä nousevat, Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve sanoo.

Kotimaa
Sitten vielä etiketit ja laatikkoon.
Hallitus kaavailee, että vahvoja oluita voitaisiin alkaa myydä ruokakaupoissa Alkon sijaan vuoden 2017 alusta.Arvo Vuorela / Yle

Lääkäriliitto vastustaa vahvojen oluiden tuomista vähittäiskauppoihin. Liiton toiminnanjohtaja vertaa alkoholin myynnin rajoittamista turvavyön käyttöpakkoon.

– Turvavyön käyttöpakko ja moottoripyöräilijän kypäräpakko ovat yhteiskunnan keinoja pelastaa elämää rajoittamalla yksilön vapautta. Näin on myös alkoholin myynti vain sitä varten perustetuissa kaupoissa, sanoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve tiedotteessa.

Alkoholin myynnin vapauttaminen lisäisi sairautta ja kuolemia, liitto sanoo. Alkoholin grammamääräinen myynti on liiton mukaan suorassa suhteessa sen aiheuttamiin terveysongelmiin.

– Miltei puolet alkoholijuomien kulutuksesta on THL:n mukaan mietoja juomia, kuten olutta. Jos vahvat oluet tuodaan ruokakauppoihin, niiden kulutus ja alkoholihaittojen määrä nousevat, Pälve sanoo.

Juttua korjattu 20.5.2016 klo 06.09: Jutusta poistettu väite, jonka mukaan alkoholiperäinen tauti tai tapaturmainen alkoholimyrkytys olisi viime vuosina noussut suomalaisten työikäisten miesten ja naisten yleisimmäksi kuolinsyyksi. Vuonna 2014 työikäisten suomalaisten yleisin kuolinsyy oli Tilastokeskuksen mukaan kasvain.