1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Itärajan vartijat rajatarkastuksista maastoon – "Rajan valvonnan täytyy olla uskottavaa Venäjän suuntaan"

Rajavartiolaitos siirtää sata rajavartijaa rajatarkastuksista itärajan maastovalvontaan. Maastovalvontaan satsataan rajanylityspaikkojen aukioloaikojen kustannuksella.

Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Rajavartiolaitos siirtää sata rajavartijaa rajatarkastuksista itärajan maastovalvontaan. Suomen itärajan maastovalvontaan saadaan henkilöstöä hiljentyneiltä rajanylityspaikoilta. Rajanylityspaikkoja saatetaan tulevaisuudessa sulkea yöksi.

Maastovalvontaan satsaamisessa on kyseessä oikeastaan paluu muutaman vuoden takaiseen aikaan, sillä vuonna 2012 hyvän turvallisuustilanteen aikana päätettiin karsia maastorajan valvonnasta.

Nyt valvonnan vahvistaminen johtuu laittoman maahantulon mahdollisuudesta sekä vallitsevasta ilmapiiristä.

– Venäjän ja lännen vastakkainasettelu on lisääntynyt, kuvailee Rajavartiolaitoksen suunnittelu- ja talousyksikön päällikkö Jaakko Hamunen.

Itärajan valvonnan on oltava uskottavaa

Rajavartiolaitoksen suunnittelu- ja talousyksikön päällikkö Jaakko Hamunen kertoo, että itärajan valvonta on myös uskottavuuskysymys.

– Schengen-rajan valvonnan täytyy olla uskottavaa Venäjän sekä Euroopan Unionin suuntaan.

Rajavartiolaitos pyrkii myös saamaan lisärahoituksen 60 rajavartijan palkkaamiseen maastorajan valvontaan. Yhteensä 160 rajavartijan lisääminen maastorajan valvontaan on osa hallituksen sisäisen turvallisuuden ohjelmaa.