Kiurun Ilkka Luoma arvioi: Erikoisalojen päivystys säilyy ennallaan Keski-Pohjanmaalla

Hallituksen tämänpäiväisen linjauksen mukaan täyden palvelun ympärivuorokautinen päivystys keskitetään 12 sairaalaan. Keski-Pohjanmaan keskussairaala ei ole mukana tässä joukossa. Muun muassa synnytykset ja etäisyydet kuitenkin turvaavat nykyiset päivystykset Kokkolassa, uskoo Kiurun toimitusjohtaja Ilkka Luoma.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Potilasvuoteen petaamista Keski-Pohjanmaan keskussairaalan osasto 7:llä.
Juha Kemppainen / Yle

Lausuntokierrokselle lähtevän esityksen mukaan laaja päivystys säilyisi Helsingin, Turun, Tampereen, Kuopion ja Oulun yliopistollisten sairaaloiden lisäksi Rovaniemellä, Seinäjoella, Jyväskylässä, Joensuussa, Lappeenrannassa, Lahdessa ja Porissa. Keskipohjalaisille lähimmät laajan päivystyksen sairaalat olisivat siis jatkossa Seinäjoella ja Oulussa.

Keski-Pohjanmaalla uskotaan vahvasti, että nykyisten erikoisalojen päivystys säilyy sairaalassa ennallaan, vaikka se ei ole laajan päivystyksen sairaaloiden joukossa.

– En ole huolissani tämän ehdotuksen nähtyäni. Nykyinen päivystyksen taso on toiminnallisesti ja taloudellisesti perusteltua maantieteellisillä etäisyyksillä, väestöpohjalla, alueen ihmisten sairastavuudella sekä korkealla syntyvyydellä, toteaa Keski-Pohjanmaan erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymä Kiurun toimitusjohtaja Ilkka Luoma.

Hänen mukaansa Keski-Pohjanmaan puolesta puhuu erityisesti esimerkiksi sijainti: maakunnasta on pitkä matka sekä Seinäjoelle että Ouluun.

Synnytysten siirtymisestä ei puolestaan ole Luoman mukaan uhkaa, sillä Keski-Pohjanmaalla synnytetään Suomen kymmenenneksi eniten.

– Synnytystoimintahan vaatii toteutuakseen naistentautien, lastentautien, anestesian ja röntgentoiminnan säilymisen, Luoma toteaa.

Keski-Pohjanmaalla on tällä hetkellä päivystystä kahdeksalla erikoisalalla. Sen lisäksi neurologian hoitoa annetaan etäkonsultaatiolla.