Suomeen avattu ensimmäinen trialpyöräilypuisto – kotimaan huiput tähtäävät Euroopan kärkeen

Pieni satulaton pyörä nousee hurjassa kulmassa valtavan betonirenkaan päälle. Kevyt pomppu alas, ja katsoja voi huokaista helpotuksesta.

urheilu
Trial-pyöräily
Suomen ensimmäinen trialpyöräilypuisto tulee lajin harrastajille tarpeeseen.

Betonirenkaita ja palkkeja, valtavia auton renkaita, pieniä ja isoja pyöräilijöitä – ollaan Suomen ensimmäisessä trialpyöräilypuistossa Kaukajärvellä.

Torstai-iltana Tampereella avautunut trialpyöräilypuisto tulee lajin harrastajille tarpeeseen. Kyseessä on Suomen ensimmäinen puisto, jossa päästään ajamaan tehdyillä esteillä. Tämä antaa tamperelaisille ja suomalaisille polkupyörätrialin harrastajille tasoitusta muuhun Eurooppaan, sillä muualla kisat käydään juuri rakennetuilla esteradoilla.

Trialvalmentaja Jari Sulkanen kertoo, että aiemmin tamperelaistrialistit ovat harjoitelleet talvisin Härmälän hallissa ja sulan maan aikaan puistoissa ja metsissä.

– Toivottavasti tämä uusi puisto antaa lajiin uutta potkua harrastajamääriin ja myöskin kisatuloksiin, Sulkanen toivoo.

Lajissa mukavaa on pyöräily ja tasapainoilu

Polkupyörillä kisailtava trial on kaikenikäisten laji. Nuorempaa lajin harrastajakuntaa Iso-Vilusen laelle avautuneessa trialpyöräilypuistossa edustavat alakouluikäiset Nenna, Anni ja Elli.

Kolme pikkutyttöä kypärät päässä
Alakouluikäiset Anni, Elli ja Nenna pitävät trialia haastavana, mutta kivana harrastuksena.Ville Hakonen / Yle

Nenna ajautui lajin pariin isoveljen vanavedessä. Hänelle trialpyöräily on mukava harrastus eikä hänellä on haaveita lajin ammattilaisurasta. Menestystä Nennalle on kyllä tullut, hän on omien sanojensa mukaan voittanut lähes jokaisen kisan.

Elli puolestaan on harrastanut trialpyöräilyä noin vuoden verran. Lajissa parasta on hänen sekä Annin mielestä pyörällä ajaminen. Tyttöjen mielestä polkupyörätrialin vaatima tasapainoilu esteillä on haastavaa, mutta kivaa.

Suomen mestari pyrkii kansainvälisille radoille

Hallitseva Suomen mestari, tamperelainen Antti Jukarainen, iloitsee niin ikään upouudesta harjoittelupaikasta. Uusi harjoittelukohde antaa haastetta niin paljon, että Antti uskoo menevän ainakin pari kolme kautta ennen kuin kaikki esteet ja kivenkolot tulevat täysin tutuiksi.

Trial-pyöräily
Tamperelaistrialistit ovat harjoitelleet talvisin Härmälän hallissa.Ville Hakonen / Yle

Antti Jukarainen on tykännyt aina pyöräilystä ja pyörällä kikkailusta, joten polkupyörätrialista tuli luontevasti nuoren miehen ykköslaji.

– Kyllä minulla on tavoitteena pärjätä tulevaisuudessa myös ulkomailla, Jukarainen kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Jukaraisen valmentaja Jari Sulkanen uskoo vahvasti nuoren miehen ja muiden tamperelaisten menestykseen. Parhaat tamperelaiset polkupyörätrial-kisaajat ovat kahdeksantoista ikävuoden korvilla ja nyt jo hyvää pohjoismaista tasoa.

Trial-pyöräily
Iso-Vilusen puistosta löytyy monenlaisia haasteitaVille Hakonen / Yle

– Paremmat harjoitteluolosuhteet tuovat meitä lähemmäksi muun maanosan tasoa ja nykyiset huiput ovat suurissa kisoissa palkintopallilla 6-7 vuoden kuluttua, Sulkanen uskoo.

Tampereen kaupungin rakentama puisto on Kaukajärvellä, Iso-Vilusen laella. Se on avoinna kaikille muillekin kuin trialin harrastajille.