Eduskunnassa kiivasta sananvaihtoa opettajankoulutuksesta – Grahn-Laasosta syytettiin "väärän todistuksen antamisesta"

Entinen ja nykyinen opetusministeri ottivat kyselytunnilla yhteen Savonlinnan opettajankoulutuksen lakkauttamisesta. Hallituksen mukaan yliopistojen autonomiaan kuuluvan päätöksen yli ei voi kävellä.

politiikka
Jukka Gustafsson
Yle

Eduskunnan kyselytunnilla SDP haastoi hallitusta voimakkaasti Savonlinnan opettajankoulutuksen lakkauttamisesta. Entinen opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) kyseenalaisti keskustan uskottavuuden aluepolitiikassa ja muistutti pääministeri Juha Sipilää (kesk.) tämän puoluevaltuustossa pitämästä puheesta, jonka mukaan kilpailuetua pyritään hakemaan keskittämisen sijaan hajauttamisesta.

– SDP pelasti Savonlinnan viime kerralla, miksi päätitte nyt hyväksyä lakkautuksen? Gustafsson kysyi.

Pääministeri Sipilä ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vetosivat yliopistojen autonomiaan, jonka yli hallitus ei voi kävellä. Grahn-Laasonen muistutti Gustafssonia myös Hämeenlinnan opettajankoulutuksen lakkauttamisesta sinä aikana, kun Gustafsson toimi opetusministerinä.

Vastaus sai Gustafssonin kimmastumaan.

– Haluaisin oikaista ministerin esittämän väärän todistuksen lähimmäisestä, Gustaffson sanoi

Gustafssonin mukaan päätöksestä oli vastuussa kokoomuksen opetusministeri Henna Virkkunen.

Grahn-Laasosen mukaan päätöksen Hämeenlinnasta teki Tampereen yliopisto ja kyseessä oli samanlainen yliopistojen autonomiaan kuuluva päätös, kuin Savonlinnan kohdalla.

Grahn-Laasosen mukaan Savonlinnan opettajankoulutuksen lakkauttamisessa ei ole kyse niinkään hallituksen koulutukseen kohdistuvista leikkauksista, vaan Itä-Suomen yliopiston tavoitteesta vahvistaa opettajankoulutusta.

– Me emme voi toimia yliopiston tahdon vastaisesti tässä asiassa. Se on katsonut, että Joensuun kampuksella on mahdollisuudet tarjota parempaa opettajankoulutusta.