WHO:lta hyvä uutinen: Maailman väestön eliniänodote noussut viidellä vuodella

Maailman väestön keskimääräinen eliniänodote on noussut viisi vuotta yksistään tällä vuosituhannella. Muutos on nopein sitten 1960-luvun. Vielä 1990-luvulla eliniänodote laski aidsin takia.

terveys
Japanilaisäiti lapsineen
Japanilaistytöt ovat maailman pitkäikäisimpiä, heidän eliniänodotteensa on 86,8 vuotta.Franck Robichon/EPA

Nytkin myönteinen kehitys liittyy erityisesti Afrikassa saavutettuihin edistysaskeliin aidsin ja malarian hoidossa sekä imeväisikäisten terveydessä. Tehokkaat aids-lääkkeet ovat yhä useamman saatavilla.

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n vuosiraportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan vuonna 2015 syntynyt lapsi voi odottaa elävänsä keskimäärin 71,4-vuotiaaksi. Naisten keskimääräinen eliniänodote on 73,8 vuotta ja miesten 69,1 vuotta. Terveenä näistä voi odottaa elävänsä 64,6 vuotta (naiset) ja 61,5 vuotta (miehet).

Suomi sijoittuu Euroopan maista kuudenneksitoista, 81,1 vuoden eliniänodotteella (naiset 83,8 vuotta, miehet 78,3 vuotta). Suomea pidempään eletään mm. Islannissa, Ruotsissa ja Norjassa. Mutta lyhyempi odote on mm. Tanskassa ja Saksassa.

Rikkaiden ja köyhien ero selvä

Köyhien ja rikkaiden maiden eliniänodotteet eroavat yhä toisistaan räikeästi. Pisin eliniänodote on japanilaisnaisilla, 86,8 vuotta. Miehistä pisin odote on sveitsiläisillä, 81,3 vuotta.

Sierra Leonessa sen sijaan naiset elävät todennäköisesti vain 50,8-vuotiaaksi ja miehet 49,3-vuotiaaksi. Muutenkin Saharan eteläpuolisen Afrikan tilanne on huono, 22 alueen maassa eliniänodote on alle 60 vuotta.

Vauva Freetownissa, Sierra Leonessa
Sierra Leonessa syntyneella vauvalla on muita maailman vauvoja huonommat näkymät, keskimäärin 50,1 vuoden eliniänodote.Thomas Schulze/EPA

Elintasoeroja kuvaa sekin raportin yksityiskohta, että samalla, kun maailman alle viisivuotiaista lapsista 156 miljoonaa kärsii aliravitsemuksen takia kitukasvuisuudesta, 42 miljoonaa asta on ylipainoisia.

Kestävän kehityksen tavoitteet tähtäimessä

WHO listaa tekijöitä, joilla eliniänodotetta voitaisiin vielä nostaa.

Tupakoinnin vähentäminen on yksi – tupakoitsijoita on yhä 1,1 miljardia. Toinen tekijä on puhtaan juomaveden saatavuus, 1,8 miljardia maailman asukasta juo saastunutta vettä.

Raportin yksi ulottuvuus on verrata nykytilannetta YK:n yleiskokouksen viime syyskuussa hyväksymiin kestävän kehityksen tavoitteisiin. Niihin sisältyy esimerkiksi laaja tavoite taata terveellinen elämä ja edistää kaikenikäisten ihmisten hyvinvointia.

Raportissa analysoidaan eri maiden kansalaisten mahdollisuuksia saada kohtuuhintaista terveydenhoitoa. Maiden sisällä on isoja eroja tuloluokkien välillä. Ja vaikka palveluita olisikin saatavilla, niiden kallis hinta voi nielaista huomattavan osan talouden tuloista.

Lähteet: AFP