1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ylioppilasjuhlat

Lakkiaisiin valmistautuvat nuoret: "Juhlista pitää tulla sun näköiset"

Perheissä valmistaudutaan suuriin juhliin jo täyttä päätä. Suunnittelu ja osittain toteuttaminenkin on aloitettu jo hyvissä ajoin hankkimalla esimerkiksi puku tai juhlamekko. Pakastimessakin on jo leivottuja herkkuja.

ylioppilasjuhlat
Matias Saarenpää ja Annika Tyynelä.
Matias Saarenpää ja Annika Tyynelä.Antti Kettumäki / Yle

Matias Saarenpää ja Annika Tyynelä ovat keskustelleet jo hyvissä ajoin vanhempiensa kanssa lakkiaisjuhlista. Molemmilla on samanlainen tilanne, että vanhemmat eivät määrää millaiset juhlista pitää tulla, vaan ovat antaneet suunnittelutilaa nuorille.

– Meillä väki sanoi, että juhlista pitää tulla sun näköiset. Olen saanut päättää aika paljon koristeista, tarjottavista eli mulla on ollut ehkä enemmän sananvaltaa. Olen itse jo leiponut jo tosi paljon pakkaseen ja ollaan mietitty millaisia koristekukkia halutaan juhlapäiväksi, sanoo Annika Tyynelä.

– Samalla tavalla meilläkin on paljon keskusteltu kahvikupin ääressä siitä, mitä minä haluan tarjottavaksi. Ei äiti ja isä sanele kaikkea, vaan yhdessä päätetään. Olen selvinnyt toistaiseksi aika vähillä järjestelyillä. Äiti on jo leiponut ja pihalla ollaan tehty hommia. Vanhemmat ovat varoitelleet, että minäkin joudun kohta itsekkin kohta hommiin, naurahtaa Matias Saarenpää.

Me laskimme, että pitää varautua 100-200 vieraaseen.

Annika Tyynelä

Vetelin lukion suorittaneilla nuorilla on luvassa isot juhlat.

– Me laskimme, että pitää varautua 100-200 vieraaseen, laskee Annika.

– Ainakin 100 henkeä tulee, koska meillä on laaja suku ja näin pienellä paikkakunnalla tulee myös paljon kyläläisiä käymään.

Ylioppilailla tulossa suuri juhlapäivä.
Ylioppilailla tulossa suuri juhlapäivä.Antti Kettumäki / Yle

Suureen juhlapäivään ei hankittu vaatteita netistä

Nuoret ovat innokkaita katsomaan nettikaupoista vaatteita. Mutta vain katsomaan, sillä molemmat hankkivat vaatteet kivijalkakaupasta yhdestä ja samasta syystä.

Kolme vuotta opiskeltu ja kirjoituksista selvitty, niin onhan se juhlimisen arvoinen päivä. vahvistaa Matias Saarenpää.

Matias Saarenpää

– Puku on jo hankittu Kokkolasta, koska vanha rippipuku alkoi olla jo tiukka. Samalla hankittiin myös muille perheenjäsenille juhlavaatteet. Yhden päivän ostosreissu se oli. Ei siis ostettu netistä, vaikka sitäkin aika monet tekevät, sanoo Matias.

– Katselin kyllä paljon mekkojen malleja netistä, mutta halusin itse käydä kokeilemassa, että se on varmasti sopiva ja näyttää kivalta päällä. Minun juhlamekko ostettiin Seinäjoelta, kertoo Annika.

Annika ja Matias odottavat suurta päivää innolla kovan uurastuksen jälkeen.

– Tässä on joutunut tekemään paljon lakin eteen ja kun yhden päivän saa nauttia tuttujen ja sukulaisten kanssa, niin nautin täysillä, vakuuttaa Annika Tyynelä.

– Kolme vuotta opiskeltu ja kirjoituksista selvitty, niin onhan se juhlimisen arvoinen päivä, vahvistaa Matias Saarenpää.

ANTTI KETTUMÄKI

Lue seuraavaksi