Lintu on ikävä vieras terassilla: "Häätäminen yrittäjän vastuulla"

Ravintoloiden terassit vetävät kesäisin lintuja puoleensa. Terveysvalvonnan viranomainen muistuttaa, että ne tuovat mukanaan hygienia- ja terveysriskin.

linnut
lintu syö munkkia
Katja Halinen / Yle

Kesäisin ravintoloiden asiakkaat hakeutuvat mieluusti ruokailemaan ulkotiloihin. Raikkaasta ilmasta, ruoasta ja auringosta nauttimisella saattaa kuitenkin olla varjopuolensa.

Paikalle kerääntyy nopeasti lintuja. Harmittomilta vaikuttavat varpuset tuovat mukanaan terveysriskejä.

Porin kaupungin terveysvalvontapäällikkö Heidi Rosenbladin mukaan ravintoloiden hygienia vaaraantuu lintujen takia.

– Linnut kuljettavat mukanaan paljon epäpuhtauksia ja mahdollisesti tautejakin. Yrittäjät ovat aika hyvin tiedostaneet ongelman ja aika vähän meille tulee valituksia, Rosenblad sanoo.

Lintujen ruokinta kiellettyä

Terveysviranomaisten tarkastuksissa kiinnitetään huomiota tuholaistorjuntaan, joka pitää olla tehtynä jokaisella ravintoloitsijalla.

– Arvioimme torjunnan riittävyyttä. Jos valituksia on tullut, kehotamme kiinnittämään siihen enemmän huomiota, Heidi Rosenblad toteaa.

Hän muistuttaa, että lintujen pitäminen loitolla on yrittäjän tehtävä. Yrittäjän täytyy valvoa, etteivät ihmiset ruoki lähistön lintuja.

– Lintujen ruokinta pitää myös kieltää merkeillä. Linnut kesyyntyvät helposti. Se lisää houkutusta lintujen ruokintaan, Rosenblad sanoo.

Rosenblad myöntää, että yrittäjien on hankala vahtia luonnonkappaleitten käyttäytymistä. Siksi lintujen kerääntymisestä harvoin jaetaan rangaistuksia.

– Lähinnä huomautamme, jos piittaamattomuutta ilmenee, Rosenblad toteaa.