Keskusta taipui prosenteissa mutta myyntiajat pysyvät

Keskustan eduskuntaryhmälle kokoomuksen ja perussuomalaisten vahva olut ei ollut ihan helppoa nieltävää. Koeäänestys kuitenkin ratkaisi sen, että A-olut tulee maitokaupppoihin vuodenvaihteessa.

politiikka
Annika Saarikko.
Annika Saarikko.Yle

Keskustan puolesta hallituspuolueiden alkoholineuvotteluihin osallistunut puolueen varapuheenjohtaja Annika Saarikko kuvailee alkoholikompromissia keskustalle hankalaksi. Eduskuntaryhmän koeäänestys kuitenkin ratkaisi sen, että keskustakin on valmis hyväksymään A-oluen ja vahvat lonkerot maitokauppohin.

– Ryhmä oli hyvin jakautunut. Tätä voi lähestyä kansanterveyden ja toisaalta elinkeinoelämän näkökulmasta. Kaksi kolmasosaa ryhmästä oli sitä mieltä, että keskusta voi edetä prosenteissa mutta ei myyntiajoissa, Saarikko kertoi eduskunnassa.

"Suomessa on isompiakin ongelmia"

Vaalikauden jälkipuoliskolla perhe- ja peruspalveluministeriksi ryhtyvä Saarikko asettelee tarkoin sanansa, kun häneltä kysytään, miten vaikeaa keskustalle oli taipua hallituskumppanien tahtoon ja hyväksyä vahvemmat juomat ruokakauppoihin. Saarikon mukaan Suomella on suurempiakin murheita kuin ruokakaupan alkoholijuomien prosenttiluku.

– Minulla on siitä hyvä mieli, että eduskuntaryhmä kävi hyvin rakentavan keskustelun asiasta. Monelle varmasti oli tärkeää, että ministeri Rehulan pohjaesitys ottaa huomioon ravintola- ja matkailualan näkökulmat, Saarikko kuvailee.

Kokoomus olisi vapauttanut aukioloajat

Kokoomuksen puolesta neuvotteluja käynyt kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo olisi halunnut muutoksia myös alkoholin myyntiaikoihin. Wallinheimon mielestä alkoholijuomia olisi voinut myydä illalla esimerkiksi kello 23:een saakka. Sen sijaan viinien tuominen ruokakauppohin ei ollut hänen mielestään vielä realistista.

– Huomasimme, että hallitusohjelmassa on asiasta kirjaus, jota emme halunneet lähteä avaamaan. Se olisi ollut liian suuri työ tällä kohtaa.

– Saatiin kuitenkin kahta vaille kaikki tavoitteet läpi, Wallinheimo sanoo.