Mustan teinipojan ampunut Zimmerman nettosi kovan hinnan surma-aseesta

Yhdysvalloissa mustan teinipojan, Trayvon Martinin ampunut George Zimmerman on tiettävästi myynyt surma-aseen. Tiedot myyntisummasta vaihtelevat 100 000 dollarista 138 900 dollariin.

Ulkomaat
George Zimmermanin ase, jolla hän ampui Trayvon Martinin helmikuussa 2012.
George Zimmermanin ase, jolla hän ampui Trayvon Martinin helmikuussa 2012.Gary W. Green / EPA

Kel-Tec PF-9 käsiase oli kaupan UnitedGunGroup.com -nimisellä nettisaitilla viime viikosta lähtien. Zimmerman kehui myynti-ilmoituksessaan asettaan Amerikan tuliaseiden keulakuvaksi.

Myynti-ilmoitus keräsi suuren joukon tarjouksia, joista osa – kuten nimellä "Rasist McShootface" – oli ilmeisiä trolleja.

Sivusto ilmoitti Twitterissä, että Zimmerman on saanut kuitenkin myös paljon harkinnan arvoisia tarjouksia, joita hän nyt arvioi. Sivuston mukaan käynnissä oli kaksi huutokauppaa, kaikille avoin sekä valikoiduille ostajille suunnattu.

The Guardian -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Zimmerman on myynyt aseensa "John Smith" -nimellä esiintyneelle ostajalle 138 900 dollarilla. CNBC (siirryt toiseen palveluun)uskoo summan olevan 100 000 dollaria.

UnitedGunGroup korosti, että se haluaa tarjota lain puitteissa myyntipalveluja kaikille, riippumatta myyjän henkilökohtaisista mielipiteistä. Viime viikolla toinen sivusto hylkäsi Zimmermanin ensimmäisen myynti-ilmoituksen, jossa lähtöhinnaksi oli asetettu viisi tuhatta dollaria.

"Kansallinen häpeä"

Myynti on nostattanut myös paheksuntaa. Pulitzer-palkittu Miami Heraldin kolumnisti Leonard Pitts (siirryt toiseen palveluun)kutsui huutokauppaa kansalliseksi häpeäksi.

– Se, että liipasimesta vetänyt mies myy aseen, jolla tappoi Martinin, ei ole vain jälleen kerran uusi esimerkki räikeän huonosta mausta. Ei, se tuntuu kuin kunniakierrokselta kuolleen pojan haudalla, kirjoitti Pitts.

Zimmerman taas on puolustanut oikeuttaan myydä ase, ja jopasyyttänyt Martinin vanhempia (siirryt toiseen palveluun)huonoiksi kasvattajiksi sekä moittinut heitä siitä, että he ovat hänen mielestään hyötyneet poikansa kuolemasta. Hän aikoo antaa osan myyntituloista Black Lives Matter -kansalaisoikeusliikkeen vastustamiseen ja kampanjaan demokraattien presidenttiehdokuutta tavoittelevaa Hillary Clintonia vastaan.

George Zimmerman.
Kuva George Zimmermanista, joka otettiin kotirauhan rikkomisen yhteydessä tehdyssä pidätyksessä vuonna 2013.Seminole County Sheriff / EPA

Martinin surma nostatti kansalaisliikkeen

Trayvon Martinin äiti on kieltäytynyt kommentoimasta aseen myyntiä. Vanhemmat aikovat keskittyä tukemaan muita väkivallan uhrien omaisia poikansa nimeä kantavan järjestön kautta.

17-vuotias Trayvon Martin oli 26. helmikuuta 2012 tulossa lähikaupasta Sanfordissa, Floridassa. Naapuruston vapaaehtoisiin valvontajoukkoihin kuuluva George Zimmerman ampui hänet. Zimmermanin mukaan Martin käyttäytyi epäilyttävästi ja hän ampui tämän omien sanojensa mukaan itsepuolustukseksi kaksikon ajauduttua käsikähmään.

Zimmermania vastaan nostettiin murhasyyte kuuden viikon kuluttua tapahtuneesta, kun tapaus oli synnyttänyt laajan kansanliikkeen – muun muassa Black Lives Matter -liikkeen – ja mielenosoituksia. Oikeudenkäynti alkoi seuraavan vuoden kesäkuussa, ja 13. heinäkuuta 2013 Zimmerman sai vapauttavan tuomion.

Lähteet: AFP, Reuters