1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Turmakoneen etsinnät yhä kesken – lue tiivistelmä tapahtumista

Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi on määrännyt tiivistämään varhain torstaiaamuna kadonneen matkustajakoneen etsintöjä. Asiantuntijoita ja kalustoa on tulossa Yhdysvalloista ja Ranskasta. Egyptin armeijan on kuvannut videon etsinnöistä.

Ulkomaat
Egyptin armeijan kuva turmakoneen etsinnöistä
Egyptin armeijan videokuvaa kadonneen matkustajakoneen etsinnöistä.

Vielä torstaina alkuillasta koneen omistajayhtiö EgyptAir viestitti, että Kreikalle kuuluvan Karpathoksen saaren eteläpuolelta on löytynyt kadonneen koneen osia ja pelastusliivejä, ja Egyptin ulkoministeriön mukaan koneen hylky olisi siten löytynyt.

Hiukan myöhemmin Kreikan ilmailuonnettomuuksien tutkinnasta vastaavan lautakunnan johtaja Athanasios Binis kiisti, että merestä löydetyt palaset olisivat sittenkään peräisin lentokoneesta. Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi määräsi ilmailuministeriön ja armeijan tarttumaan tarvittaviin toimiin kadonneen koneen löytämiseksi ja onnettomuuden syyn selvittämiseksi.

Pariisista Kairoon matkalla ollut Airbus A 320 lähti Charles de Gaullen lentokentältä vähän puolen yön jälkeen Suomen aikaa, ja se ehti lentää kolme tuntia ja 18 minuuttia.

kartta onnettomuuskoneen reiteistä
Kartasta näkee onnettomuuskoneen lennot viimeisen vuorokauden ajalta. Keskiviikkona kone lähti kello 4.30 Asmarasta Kairoon, josta se lähti kello 9.21 Tunisiin. Tunisista kone lähti Kairoon kello 13.53, ja jatkoi sieltä Pariisiin kello 17.50. Sieltä se lähti vähän puolen yön jälkeen turmalennolleen kohti Kairoa.Yle Uutisgrafiikka

Kyydissä oli 56 matkustajaa ja kymmenen miehistön jäsentä. Matkustajien joukossa ei lentoyhtiön mukaan ollut suomalaisia. Suurin osa matkustajista oli egyptiläisiä ja ranskalaisia.

Kreikan puolustusministeri Panos Kammenos kertoi, että kone kääntyi ennen putoamistaan 90 astetta vasempaan, sitten täydet 360 astetta oikeaan, putosi 11 500 metristä 4 500 metriin ja katosi kokonaan tutkasta 3 000 metrissä. Onnettomuuden syytä ei tiedetä, mutta Egyptin ilmailuministeri piti terrori-iskua todennäköisempänä kuin teknistä vikaa.

Uutistoimisto Reutersille torstai-iltana puhuneet amerikkalaisviranomaiset kertoivat, ettei satelliittikuvista ole löytynyt viitteitä siitä, että lentokoneessa olisi räjähtänyt pommi. Kaikki mahdollisuudet ovat kuitenkin vielä olemassa.