Tietovuotaja Chelsea Manning valittaa 35 vuoden tuomiostaan

Chelsea Manning tuomittiin salaisten tietojen vuotamisesta Wikileaksille. Hän vaatii tuomionsa kumoamista tai sen lyhentämistä kymmeneen vuoteen.

Ulkomaat
Bradley Manning naisena
Manningin puolustus esitti oikeudessa valokuvan, jossa Manning esiintyy naiseksi pukeutuneena.AP Graphics Bank

Vuotosivusto Wikileaksille salaiseksi luokiteltuja tietoja vuotanut entinen Yhdysvaltain armeijan sotilas Chelsea Manning valittaa 35 vuoden vankeustuomiostaan.

Chelsea Manning, aiemmin Bradley Manning, tuomittiin vuonna 2013 vakoilusta ja muista rikoksista. Hän oli toimittanut Wikileaksille yli 700 000 salaiseksi luokiteltua tiedostoa, muun muassa taistelukenttätietoja, diplomaattisähkeitä ja videoita.

Manningin asianajajien mukaan tuomio on paljon kansainvälisiä normeja ankarampi. He sanovat myös, että Manningin pitää saada suojelua tietovuotajana.

Asianajajien mukaan Yhdysvaltain hallitus ei ole toimittanut todisteita siitä, että Manningin paljastukset olisivat aiheuttaneet vahinkoa Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle tai diplomaattisuhteille.

Vaatimusta tuomion kumoamisesta tai lyhentämisestä perustellaan myös sillä, että Manning joutui oikeudenkäyntiä odottaessaan viettämään vuoden eristyssellissä.

Yhdysvaltain armeija kieltäytyi kommentoimasta valitusta.

Manning suorittaa tuomiotaan Fort Leavenworthissa Yhdysvaltain Kansasissa.

Lähteet: AFP, AP