1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsissa epäillään lähetysmastojen sabotaasia – yhteydessä torstain lentokaaokseen?

Tukholman ilmatila suljettiin torstaina väliaikaisesti tietoliikennevian takia. Myös Ruotsin junayhtiön lippupalvelussa oli häiriöitä.

Ulkomaat
Arlandan lentokenttä.
Arlandan lentokenttä.Johan Nilsson / EPA

Ruotsissa havaittiin eilen torstaina tietoliikennemastoon kohdistuva sabotaasiepäily Stenstorpin taajamassa Länsi-Götanmaan läänissä, kertoo ruotsalaislehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun).

Lääninhallituksen edustajan mukaan jokin oli saanut vesitornissa sijaitsevan maston antennin romahtamaan. On vielä epäselvää, mitkä viestintäyhteydet ovat kärsineet tapauksesta.

Alueella on ollut viime viikkoina useita epäilyjä mastoihin kohdistuvasta sabotaasista. Sunnuntaina 332 metriä korkea televisiomasto romahti (siirryt toiseen palveluun) Boråsin lähellä.

Tietoliikennevika sulki ilmatilan

Torstaina päivällä Tukholman ilmatila jouduttiin sulkemaan noin kahden tunnin ajaksi tietoliikennevian vuoksi. Vika esti muun muassa tutkaseurannan. Sulku laajeni kaikkiaan kymmenelle lentokentälle.

Iltapäivällä Tukholman ilmatila saatiin jälleen auki, kun ongelmat oli paikallistettu ja korjattu.

Myös Ruotsin valtion junayhtiön SJ:n lippupalvelussa oli torstaina päivällä häiriöitä. Ongelmien syytä selvitetään.

Viranomaiset hätäkokoukseen

Aftonbladet-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Ruotsin hallitus ja oppositio sanovat, että viimeaikaiset tapahtumat täytyy selvittää, jotta voidaan tutkia, onko niiden välillä yhteys.

– Jos selviää, että on olemassa yhteys, se on tietysti huomattavasti vakavampaa kuin jos kyse on yksittäisistä tapahtumista, jotka sattuvat osumaan samaan aikaan, Ruotsin infrastruktuuriministeri Anna Johansson sanoo Aftonbladetille.

Johansson on kutsunut maan viranomaiset hätäkokoukseen käymään läpi torstain liikennekaaosta.

Lue seuraavaksi