Taiwanin uusi presidentti puhui Kiinasta sovinnollisesti – mutta ei maininnut "yhtä Kiinaa"

Virkaanastujaispuheessaan Tsai Ing-wen jätti sanomatta, että Taiwan on osa Kiinaa. Pekingissä tämä todennäköisesti tulkitaan uhitteluksi.

Ulkomaat
Tsai kukin koristellussa puhujanpöntössä.
Taiwanin uusi presidentti Tsai Ing-wen astui virkaansa tänään perjantaina.Ritchie B. Tongo / EPA

Taiwanin ensimmäinen naispresidentti Tsai Ing-wen sanoi perjantaina virkaanastujaispuheessaan, että Taiwan pyrkii säilyttämään rauhallisen ja vakaan suhteen Kiinaan.

– Salmen molemmin puolin hallitsevien puolueiden täytyy jättää syrjään historian painolasti ja ryhtyä positiiviseen kanssakäymiseen, joka hyödyttäisi ihmisiä kummallakin puolella, Tsai sanoi.

Hän jätti kuitenkin sanomatta, että Taiwan on osa Kiinaa – mikä todennäköisesti herättää suuttumusta Pekingissä.

Kiinan näkemyksen mukaan manner-Kiina ja Taiwan ovat osa yhtä Kiinan valtiota. Pekingin hallitus on uhannut suhteiden heikkenemisellä, jollei Tsai nimenomaisesti ilmoita tukevansa tätä niin kutsuttua yhden Kiinan politiikkaa.

Kiina karsastaa Taiwanin uutta valtapuoluetta

Tässä kuussa Kiina on esimerkiksi järjestänyt ainakin kolme maihinnousuharjoitusta, joita on yleisesti pidetty Tsaille suunnattuina voimannäyttöinä.

Kiina pitää omaa aluettaan hallitsevaa Taiwania kapinoivana maakuntana, joka ennen pitkää yhdistyy tai yhdistetään manner-Kiinaan. Vain harvat maat tunnustavat Taiwanin itsenäiseksi valtioksi, esimerkiksi Suomi ei ole niin tehnyt.

Kiina karsastaa Taiwanin tammikuun vaaleissa valtaan noussutta demokraattista edistyspuoluetta DPP:tä, jonka johtaja Tsai on.

DPP on itsenäisyysmielisempi kuin vallasta syrjäytetty Kuomintang, joka oli johtanut Taiwania lähes katkeamatta vuodesta 1949. DPP ei kuitenkaan vaadi muodollista itsenäisyyttä Taiwanille. Toimivat kauppasuhteet Kiinaan ovat Taiwanille erittäin tärkeät.

Lähteet: AP, AFP, Reuters