Sote autioittaa leikkaussalit Heinolassa – löytyykö toiminnalle jatkajaa?

Heinolan terveyskeskuksessa on tehty vielä päiväkirurgisia toimenpiteitä, mutta jos lakiuudistus toteutuu, leikkaukset loppuvat. Leikkaussalien kohtaloa on mietitty Heinolassa jo muutenkin muun muassa siltä osin, voisiko niitä tarjota yksityiselle toimijalle.

kirurgia
Leikkausvälineitä
YLE / Antti Eintola

Heinolan terveyskeskuksen leikkaustoiminta näyttää loppuvan.

Eilen julkaistussa lakiluonnoksessa (siirryt toiseen palveluun) todetaan, että julkisena palveluna leikkauksia tehtäisiin jatkossa vain niissä sairaaloissa, joissa on ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon päivystys. Päijät-Hämeen keskussairaalassa tulee näillä näkymin olemaan tällainen päivystys.

Heinolan sosiaali- ja terveysjohtaja Kirsi Korttila sanoo, että leikkaustoiminnan päättymistä on osattu odottaa kaupungissa, sillä sitä on supistettu jo aiemmin. Edellisen päivystysasetuksen voimaantulon jälkeen esimerkiksi tekonivelleikkauksia ei enää ole saanut tehdä terveyskeskuksessa.

Nyt Heinolan terveyskeskuksen kahdesta leikkaussalista käytössä on toinen.

– Meillähän on nyt jo reilu vuosi voitu tehdä vain näitä päiväkirurgisia toimenpiteitä, eli ei ole ei ole voitu tehdä esimerkiksi lonkan ja polven kirurgiaa, koska ne vaativat vähintään yhden yöpymisen.

Leikkaustoiminnan ja -salien toiminnan jatkoa on pohdittu Heinolassa jo aiemminkin. Tällä hetkellä selvitetään, voisiko jokin yksityinen toimija hyödyntää leikkaustiloja. Korttilan mukaan asiaan palattaneen sosiaali- ja terveyslautakunnassa jo ennen kesälomia.

Kokonaisuus vielä auki

Se, millaista kirurgista toimintaa Heinolan terveyskeskuksessa voisi jatkossa olla, tarkentuu vasta sote-uudistuksen muotouduttua.

– Nyt pitää kuulostella, onko uudessa sotessa yksityisen yrittäjän mahdollista jatkaa vielä 2019 jälkeen, vai tuleeko siinä vielä niin tiukkoja rajauksia, ettei Heinolan toimipisteessä millään muotoa tai missään tapauksessa saisi puukkoon tarttua, Korttila pohtii.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Kirsi Korttila arvioi, että Heinolan terveyskeskuksen asema tulee jatkossakin olemaan vahva Päijät-Hämeessä. Hänen mukaansa keskustelua Heinolan roolista on käyty monissa työryhmissä jo aiemmin.

Vaikutelma on, että Heinolan terveyskeskus olisi jatkossa yksi muitakin kuntia hyödyttävistä palvelupisteistä Päijät-Hämeessä.

– Siinä mielessä olen luottavainen ja katson positiivisin mielin tulevaan, Korttila summaa.