Näkökulma: Turvallisuutta hoitaneet ministerit suosituimpia – ministerijoukkueiden ykköseksi nousevat perussuomalaiset

Kolme ässää eli Sipilä, Stubb ja Soini sijoittuvat ministerimittauksessa pistesijojen puolivälistä häntäpäähän.

Ministerin hommiin ei kannata pyrkiä, jos haluaa koko kansan suosikiksi. Se rooli on varattu presidenteille, parhaimmillaan. Sipilän hallitus on lähtenyt toteuttamaan isoja rakenneuudistuksia, joiden yhteinen nimittäjä on julkisen talouden sopeutus ja uudistus. Jaettavaa ei siis ole kuten aiempina vuosina. Kansaa on vaikea miellyttää kurittamalla.

Riikka Uosukainen Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Laajapohjainen hallituskaan ei suojaa tällä kertaa arvostelulta. Suomi on vaaleissa antanut mandaatin blokkiasetelmaan, joka jakaa poliittisen mielipideilmaston tällä hetkellä vasen–oikea-akselille.

Kolme ässää sijoittuvat ministerimittauksessa pistesijojen puolivälistä häntäpäähän. Kolmikon menestymisen lisäksi mittaus paljastaa hallituspuolueiden ministeriryhmien menestymisen. Erot ovat vähäisiä, mutta yllättäviä.

Perussuomalaisten ministeriryhmän kouluarvosanojen keski-arvo on paras, 6,6. Gallupien putoaja selviää siis ministeripörssissä parhaiten. Pääministeripuolueen ministerit sijoittuvat toiseksi, 6,5. Huonoimmin menestyy Stubbin joukkue, 6,3.

Ministeripörssi kertoo kansalaisten persooniin liittyvistä mielikuvista, mutta myös siitä, miten eri ministerit ovat osanneet hoitaa tonttinsa. 

Tämänkertaisen mittauksen kärkipaikkoja pitävät sisäministeri Petteri Orpo ja puolustusministeri Jussi Niinistö. Orpo on pitänyt ykköspaikkaa muissakin mittauksissa. Hän on onnistunut vakuuttamaan tai viehättämään kaikkien puolueiden kannattajia, myös opposition.

Jussi Niinistö on yllätyksellisempi. Puolustusministeri on vähäpuheinen esiintyjä, jonka muistetaan uhkauksesta marssia ulos suorasta Ylen A-studion haastattelusta. Toimittaja Johanna Vesikallio tiukkasi Niinistön kantaa kiusalliseen kansliapäällikkönimitykseen.

Mikä Orpoa ja Niinistöä ja kolmanneksi noussutta Olli Rehniä kansan silmissä yhdistää? Ainakin asiapitoinen, jopa jäyhä esiintyminen. Suomalaiset tykkäävät Duudsoneista, mutta eivät näköjään ministerin tehtävissä.

Orpolle ja Niinistölle löytyy toinenkin yhteinen nimittäjä: turvallisuus. Pakolaiskriisi ja Venäjän arvaamaton toiminta ovat järkyttäneet rajusti suomalaisten turvallisuuden tunnetta hallituksen ensimmäisen vuoden aikana. Sisäministeri ja puolustusministeri toimivat avainsektoreilla, joiden tehtävänä on ollut hoitaa ajoittain uhkaavalta näyttävää turvallisuustilannetta. Gallupit kiittävät.