Sote-linjaus muuttaisi leikkaustoimintaa Pirkanmaalla – "Melkoisista investoinneista puhutaan"

Hallituksen linjaus sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta voi aiheuttaa mittavat investoinnit Pirkanmaalla. Linjauksen myötä nukutusta vaativa leikkaustoiminta lakkaisi Tampereen Hatanpään ja Sastamalan Vammalan saaraalasta. Tampereen yliopistolliseen sairaalaan pitäisi rakentaa lisää leikkaussaleja.

Hatanpää, Tampere
Tampereen Hatanpään sairaalan pääsisäänkäynti
YLE / Petri Aaltonen

Tampereen Hatanpään ja Sastamalan Vammalan sairaalan vaativan leikkaustoiminnan lakkauttaminen vaatisi suuria investointeja, jos hallituksen linjaus sairaaloiden päivystystoiminnan muutoksista etenee. Näin uskoo sairaala- ja kuntoutuspalvelujen vs. tuotantojohtaja Arto Ranta Hatanpään sairaalasta. Ranta ei pidä todennäköisenä, että ainakaan lähitulevaisuudessa Vammalan ja Hatanpään leikkaussalitoimintaan tulisi muutoksia.

Hatanpään sairaalan leikkaussalit on juuri kunnostettu, ja Rannan mukaan olisi outoa, jos uudistetut salit jätettäisiin käyttämättä.

– Sehän tarkoittaisi uusien leikkaussalien rakentamista Taysin alueelle. Varsinkin jos myös Vammala jää pois, niin kyllä tulee erityisen paljon vaikeuksia järjestää palveluja asiakkaille.

Hatanpään ja Vammalan sairaalassa leikataan vuosittain yhteensä lähes 10 000 potilasta. Kustannuksia voi lisätä myös kirurgisten jatkohoitopotilaiden sijoituksen järjestely.

– Tässä on monta asiaa, jotka aika paljon vaikuttaa näihin toimintoihin. Vaikea kuvitella, että kustannussäästöt tulisi näiden kautta. Melkoisista investoinneista puhutaan.

Vaativa leikkaushoito yliopisto- ja keskussairaaloihin

Hatanpään ja Vammalan sairaalan vaativa leikkaustoiminta on uhattuna, koska niistä puuttuu perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys. Sen sijaan Taysin Acuta-päivytys ja Valkeakosken sairaalan päivystys säilyvät ennallaan.

– Meidän akuuttihoito ei tämän perusteella muuttuisi. Sen sijaan anestesiaa ja leikkaussalia vaativa leikkaustoiminta on keskitettävä niihin sairaaloihin, joissa toimii perusterveyshuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystysyksikkö. Näyttäisi siltä, että Vammalan sairaalan ja Hatanpään sairaalan leikkaustoiminnat asettuu uuteen valoon, jos tämä kirjaimellisesti toteutetaan, arvioi Tampereen yliopistosairaalan johtajaylilääkäri Kari-Matti Hiltunen.

Hallitus linjaa osana sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta, että vaativan sairaanhoidon ympärivuorokautinen hoito keskitetään kahteentoista yliopistosairaalaan ja keskussairaalaan. Niissä olisi noin kymmenen lääketieteen erikoisalan henkilökunta valmiudessa ympäri vuorokauden.