"Ruvetaan soittamaan apua, eikä pystytä sanomaan, missä ollaan" – Ambulanssin olisi silti löydettävä perille kesänviettäjien luo

Kesä tuo ensihoidolle lisää kiirettä varsinkin mökkimaakunnissa, sillä kesäasukkaat moninkertaistavat väkimäärän. Varsinkin liikenneonnettomuudet sekä erilaiset tapaturmat työllistävät ambulansseja.

Kotimaa
Ambulanssi PH191
Paavo Koponen / Yle

Ensihoitajilla on käytettävissä useita sähköisiä navigointijärjestelmiä ja karttoja. Esimerkiksi Etelä-Savossa myös mökkien osoitetiedot ovat jo hyvin ajan tasalla. Auttajien saapumista jarruttaakin kesäaikaan yleensä, että autettava ei itse tiedä, missä on.

– Meillä on lähes aukoton järjestelmä löytää perille, jos vain soittaja itse tietää, missä on. Tullaan vuokramökille ja ne on ne päihteet mukana ja jotakin tapahtuu. Ruvetaan soittamaan apua, eikä pystytä sanomaan, missä ollaan. Hyvä, jos tiedetään, mikä kunta on kysymyksessä, sanoo kenttäjohtaja Timo Niskanen Etelä-Savon sairaanhoitopiiristä.

Niskanen kehottaa selvittämään mökin osoitteen tai tarkemmankin paikkatiedon jo hyvissä ajoin. Mökissä olisi hyvä olla huoneentaulu, jossa on paikan koordinaatit.

– On esimerkiksi puhelimeen ladattava ilmainen 112-sovellus, joka myös näyttää tiedon, sanoo Niskanen.

Onnettomuuspaikkaa kuvataan tai ajetaan ohi

Niskasta huolestuttaa, että ihmisillä on korkea kynnys antaa ensiapua, vaikka hätäkeskuspäivystäjä neuvoo, mitä pitää tehdä. Ei edes uskalleta koskea maassa makaavaan ihmiseen.

Ongelma on myös, että kolaripaikkojen ohi ajetaan, eikä varmisteta, onko ojassa lojuvassa autossa loukkaantunut ihminen.

– Sitten muutaman minuutin päästä omatunto alkaa soimata, ja soitetaan hätäkeskukseen, mutta ei suostuta kääntymään takaisin paikalle. On lakisääteinen velvollisuus pysähtyä onnettomuuspaikalle.

– Jos viranomaiset ovat jo käyneet paikalla, he aina merkitsevät auton. Eli niinsanotusti vanhan onnettomuuspaikan tunnistaa siitä, että siinä on poliisin tai pelastuslaitoksen teippinauha, muistuttaa Niskanen.

Toisaalta onnettomuuspaikkojen kuvaaminen yleistyy koko ajan.

– Vähän aikaa sitten Helsingin moottoritiellä jotkut kuvasivat ohi ajavasta autosta onnettomuutta, ja ajoivat samalla itse kolarin.

Tehtävien määrä kasvaa kesällä

Kenttäjohtaja Timo Niskanen kertoo, että ensihoidon tehtävien määrä lisääntyy selvästi kesällä.

– Liikenneonnettomuudet, sairastumiset, tapaturmat ja erilaiset vammautumiset ovat tyypillisimpiä tehtäviä. Varsinkin kuningas alkoholi on monessa tapaturmassa mukana. Tai sitten lähdetään liian isoilla promilleilla liikkeelle autolla tai mopolla.

Niskasen mukaan harvoilla mökeillä on ensiapu- tai ensisammutusvälineet kunnossa.

– Ne kannattaa laittaa kuntoon ja jättää ottamatta se viimeinen ryyppy.