Rovaniemen mahdollisuuksien talo vastatuulessa – koulun remontoiminen iso riski

Kulttuuritoimijat ovat ajaneet Rovaniemen keskustassa sijaitsevan Ounaskosken koulun remontoimista Mahdollisuuksien taloksi. Kaupungin mukaan koulun remontti maksaisi 5-15 miljoonaa ja investointi olisi iso riski kaupungille. Tilaliikelaitos suosittelee kulttuuritoimijoille rahoittajan etsimistä.

remontti
Rovaniemen Ounaskosken koulu
Ounaskosken kouluMarjukka Talvitie / Yle

– Ounaskosken koulu on elinkaarensa siinä vaiheessa, että sille pitää tehdä jotakin. Se voitaisiin peruskorjata, mutta siinä on erittäin suuri riski, että 5-10 vuoden päästä se on ollut turha, Rovaniemen kaupungin tilaliikelaitoksen johtaja Pekka Latvala sanoo.

Ounaskosken yläasteen remontti maksaisi kaupungin arvioiden mukaan 1000-3500 euroa neliöltä.

– Jos 4481 neliöön tehdään täydellinen peruskorjaus, puhutaan 5-15 miljoonan investoinnista, Latvala sanoo.

Kaupungin arvio on tehty sen mukaan, että talo korjattaisiin koulurakennukseksi. Latvalan mukaan remonttikustannukset tuskin laskisivat tuntuvasti, vaikka käyttötarkoitus olisi muu kuin opetustilakäyttö.

– Kun se on lähtökohtaisesti aikaisemmin ollut koulurakennus, siellä on paljon kantavia rakenteita, väliseiniä, toimisto- ja opetustilojen välimaastossa, en usko, että käyttötarkoituksen muuttaminen muuttaisi hinta-arviota.

Latvalan mukaan Rovaniemen kaupunki ei enää tarvitse Ounaskosken koulua omien palvelujen järjestämiseen.

– Kyllä kai se käyttötarkoitus pitää siinä ensin miettiä, Latvala sanoo.

Sisäilma- ja kosteusongelmia

Ounaskosken yläaste on seisonut tyhjillään viime keväästä saakka.

– Käytännössä kun teatteri ja musiikkiopisto muutti Ounaskosken koululta, koulu päätettiin sulkea. Osasyynä oli sisäilmaongelmat, Latvala kertoo.

Tilaliikelaitoksen johtajan mukaan vuonna 1954 rakennettu koulun remontissa pitäisi uusia seiniä rakenteita myöten.

– Minun tieto on, että esimerkiksi kellariin tulee ajoittain vettä, niin kyllä siellä voi olla kosteutta rakenteissa siellä kellarissa, alemmissa kerroksissa.

Rakennuksen nykykunnosta ei ole tarkkaa tietoa.

– Enkä näkisi järkevänä tutkiakaan, jos se kaavaprosessissa on menossa eteenpäin.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Ounaskosken koulun purkamisen ja kerrostalojen rakentamisen tontille maaliskuussa, mutta 1. kaupunginosan asukasyhdistys valitti kaavapäätöksestä. Kaava on nyt hallinto-oikeuden käsissä. Valituksen käsittely siirtää koulun kohtalon sinetöimistä arviolta ainakin ensi vuoden puolelle.

Miksi tilaa ei ole vuokrattu?

Yle Rovaniemen saamien tietojen mukaan useat kulttuuritoimijat ovat kysyneet Ounaskosken koulua vuokralle sen jälkeen, kun Rovaniemen teatteri lähti tiloista vuosi sitten.

– Käytännössä emme voi kuin joko lämmittää sen koulun kokonaan tai pitää sen tyhjillään. Jos se rakennus otetaan käyttöön, se pitää ottaa käyttöön kokonaisuudessaan. Ei ole käytännössä mahdollista ottaa käyttöön yhtä yksittäistä huonetta, Latvala selittää.

Kaupungin laskelmien mukaan Ounaskosken koulun ylläpitäminen maksaisi 250 000 euroa vuodessa.

– Kyllä aikamoinen kulttuuritoimija pitää olla, että vuokraa sen koulun käyttöön.

Nyt, kun rakennuksen käyttökustannukset on laskettu minimiin, kulut ovat huomattavasti pienemmät.

– Peruslämpö pidetään. Ilmastointi on pois päältä. Tyhjillään käyttökulut ovat joitakin kymmeniä tuhansia euroja, kymmenesosa siitä, mitä se on normaalisti.

Latvala tähdentää, että mikäli koulu otetaan käyttöön maksaja pitää löytyä.

– Kyllä minä toivoisin, että kulttuurituottajat löytäisivät jostakin raharikkaan, joka rakentaisi heidän tarvitsemiaan tiloja, mutta aina se maksaja täytyy löytyä. Näin kaupunkikin toimii ja toivoisin, että toimisi vielä yritysmäisemmin.