Forssa kuihtuu – miten käy Hämeenlinnan ja Riihimäen?

Suuri uutinen ei ole se, että Forssa on pitkään kärsinyt väestökadosta. Nyt myös aiemmin runsaasti ihmisiä houkutelleiden Hämeenlinnan ja Riihimäen vetovoima tuntuu hiipuneen.

Riihimäki
Hämeenlinnan tori
Yle / Markku Karvonen

Tilastokeskuksen julkaisemat maan sisäisen muuton tilastot vuosilta 1990–2015 kertovat karuja lukuja Kanta-Hämeen kaupunkien vetovoimasta. Kuntien asukaslukuun vaikuttavat tietysti myös syntyvyys ja kuolleisuus sekä muutto ulkomailta, mutta sisäinen muutto kertoo kunnan vetovoimasta Suomessa. Kanta-Hämeen kaupungeissa olisi syytä soittaa hätäkelloja.

Helsingistä ei Hämeenlinnaan muuteta

Hämeenlinna on ollut muuttovoittokunta aina viime vuosiin saakka. Viime vuonna suunta vaihtui. Kaupungissa on haikailtu asukkaita ruuhkaiselta pääkaupunkiseudulta halvempaan Hämeenlinnaan. Osittain heitä varten nousee rautatieaseman viereen lähivuosina suuri asuntoalue.

Toiveet ovat olleet toistaiseksi turhia. Muuttotappio Helsinkiin on vuosina 1990–2015 ollut 1 328 henkilöä ja viime vuosi oli erityisen huono Hämeenlinnan kannalta. Vantaalta on hieman asukkaita saatu, mutta Espoon kanssa Hämeenlinna on miinuksella.

Tampere Helsinkiäkin pahempi asukkaiden viejä

Tampere vetää hämeenlinnalaisia erityisen hyvin. Kuudentoista vuoden muuttotappio on yli 2 000 ihmistä.

Yllättäen hyvinkääläiset ovat kansoittaneet Hämeenlinnaa kauan. Muuttajia Hyvinkäältä Hämeenlinnaan on 26 vuoden aikana ollut lähes joka vuosi enemmän kuin sinne lähtijöitä.

Hämeenlinna kasvaa muista maakunnista

Hämeenlinnan vetovoima näyttää purevan kauempana asuviin. Uudeltamaalta, Pirkanmaalta tai Varsinais-Suomesta ei väestönlisäystä tule, mutta kaikissa muissa maakunnissa Hämeenlinna vaikuttaa houkuttelevalta paikalta.

Vuosina 1990-2015 Hämeenlinna on saanut muuttovoittoa näistä muista maakunnista yli 3 600 ihmistä. Erityisesti Pohjois-Pohjanmaalta on tullut paljon väkeä kaupunkiin.

Riihimäki vetää Uudeltamaalta

Myös Riihimäki kasvoi pitkään ja väkeä tuli muualta Suomesta tasaisena virtana. Kahtena viime vuonna tilanne on muuttunut. Asukkaita muuttaa pois enemmän kuin heitä kaupunkiin tulee.

Takseja puolikaarressa jonossa odottamassa matakustajia
Riihimäki saa kiittää kasvustaan naapurimaaseutukuntia ja Uuttamaata.Miki Wallenius / Yle

Helsinkiläiset eivät Riihimäkeäkään kansoita. Reilun neljännesvuosisadan saldo on Riihimäelle myönteinen vain seitsemän henkilöä.

Ja jos Tampere vetää hämeenlinnalaisia, niin vetää se myös riihimäkeläisiä. Vuosien 1990–2015 muuttotappio Tampereelle on yli 500 henkilöä, joka on alle 30 000 asukkaan kaupungista paljon. Myös Lahti vie selvästi enemmän asukkaita Riihimäeltä kuin se junaristeyspaikkakunnalle tuo.

Tilastokeskuksen lukujen perusteella Riihimäki saa aiemmasta kasvustaan kiittää naapurimaaseutukuntia ja Uuttamaata. Vantaalta ja erityisesti Hyvinkäältä Riihimäki on saanut paljon väestön lisäystä. Kaupungin muuttovoitto Uudeltamaalta on 26 vuodessa ollut yli 2 600 henkilöä.

Riihimäki on myös kerännyt väkeä naapurikunnista Hausjärveltä ja Lopelta. Nämä kunnat ovat onnekseen onnistuneet paikkaamaan vajauksen muualta muuttaneilla.

Voi voi Forssaa

Viime kuudentoista vuoden aikana vain kahtena vuonna Forssaan on muuttanut ihmisiä enemmän kuin sieltä on lähtenyt. Viime vuonna tosin muuttotappio oli vain kaksi henkilöä, mutta huonompina vuosina reilusti yli kaksi sataa. Vuosien 1990–2015 muuttotappio on ollut hurja: hieman alle 2 300 ihmistä. Nyt kaupungissa on 17 364 asukasta.

kerrostaloja puiden katveessa
Forssasta lähdetään suuriin kaupunkeihin.Ville Välimäki / Yle

Suuret kaupungit Helsinki, Tampere ja etenkin Turku vetävät forssalaisia. Turku on muuttovoittaja myös Hämeenlinnan ja Riihimäen kanssa, mutta Forssan muuttotappio Turkuun on 26 viime vuoden aikana ollut omaa luokkaansa, lähes seitsemän sataa ihmistä. Yhtä huono on Forssan tilasto Tampereen kanssa.

Forssalaisia on muuttanut myös Helsinkiin selvästi enemmän kuin sieltä on asukkaita tyykikylään tullut. Sen sijaan Vantaa on forssalaisittain myönteinen, mutta harvinainen poikkeus. Vantaalta Forssa on saanut lisää asukkaita. Myös Satakunnasta muuttovirta on tuonut enemmän kuin vienyt.