Tältä yläilmoissa näyttää ilma-akrobaatin silmin – "Katson, kuka yleisöstä nauraa ja kuka pelkää"

Ilma-akrobaatti Viktor Kaiserin mielestä helppo temppu on aina vaarallisempi. Uimakengillä tasapainoileva Kaiser on pudonnut pahasti kaksi kertaa. Loukkaantumisetkaan eivät estä akrobaattia nousemasta vaijerille, koska hän rakastaa yleisöä.

Kotimaa
Ilma-akrobaatti Viktor Kaiser nostaa polkupyörän nuoran päälle.
Varustimme ilma-akrobaatti Viktor Kaiserin kypäräkameralla hänen temppuillessaan vaijerin päällä Kuopiossa. Ohjelmanumerona oli muun muassa pyöräily sokkona vaijerilla.

Kun toiset lähtevät nuorena jalkapalloilemaan, toiset lähtevät kävelemään vaijerille. Niin teki Viktor Kaiser. Lopulta Kaiserin isä nosti pojan aina vain korkeammalle ja ilma-akrobatiasta tuli Viktorin ammatti.

Kun Tivoli Sariola rantautuu kaupunkiin, Kaiserin voi nähdä tasapainoilevan vaijerilla sekä mastossa. Välillä hän nappaa alleen yksipyöräisen tai peittää näkökentän kokonaan hupulla. Jos sää sallii, hän kävelee myös pyörivän maailmanpyörän päällä tai tekee moottoripyörätemppuja.

On vähän hankalaa, kun olen ilma-akrobaatti, joka tykkää syödä

Viktor Kaiser

Jalkoihin hän sujauttaa uimakengät, jotta vaijerista saisi paremman tuntuman. Miehellä on esiintymiseen kova rutiini, mutta keväisin tasapainoa pitää hakea talven herkuttelujen jälkeen.

– On vähän hankalaa, kun olen ilma-akrobaatti, joka tykkää syödä, vitsailee Kaiser.

Yleisön ilot ja pelot ovat paras osa esitystä

Ilma-akrobatiaesitysten tekeminen ulkona on paljon vaikeampaa ulkona kuin sisällä, koska sääolosuhteet ja ympäristön äänet ovat aina erilaiset. Kaiser kertoo, että tuuli haittaa esitystä enemmän kuin sateinen sää. Turvaverkkoa Kaiser ei haluaisi käyttää, koska ulkoilmassa liikehtivä verkko häiritsee tasapainoilua.

Sen sijaan yleisöä Kaiser rakastaa. Hän haluaa antaa katsojille wau-tunteen. Jos sää on tyyni, esitys sujuu rutiinilla ja yleisön reaktioita voi seurata enemmän. Välillä voi jopa vinkata silmää tai vilkuttaa.

– Jos on hyvä ilma, katson ihmisten silmiä, kuka nauraa, kuka pelkää. Se on niin hyvä fiilis, huippua, kertoo Kaiser tunteistaan vaijerin päällä.

Ilma-akrobaatti Viktor Kaiser.
Savossa asuva hyväntuulinen ilma-akrobaatti ei ota itseään liian vakavasti.Markus Sjöberg / Yle

"Helppo temppu on aina vaarallisempi"

Kaiser kertoo pudonneensa kaksi kertaa pahasti. Molemmat jalat, polvet ja kantapäät on leikattu. Kammoa ilma-akrobaatille ei ole jäänyt. Ilma-akrobatia vaatii Kaiserin mielestä enemmän ajatusten hallintaa kuin fyysisiä ominaisuuksia.

Kotona laitan takapihalle pienen vaijerin ja sillä kävelen niin pitkään kuin ensimmäiset kovat pakkaset tulevat

Viktor Kaiser

– Jos tippuu, tippuu aina helposta paikasta. Helppo temppu on aina vaarallisempi. Vaikeassa tempussa miettii aina enemmän, kertoo Tšekistä kotoisin oleva ilma-akrobaatti.

Kaiser on hyväksynyt, että putoaminen on osa akrobaatin työtä, joten loukkaantumisetkaan eivät estä nousemasta vaijerille. Hän on esiintynyt Tivoli Sariolan mukana yli kymmenen vuotta. Kaiser kertoo, että uran aikana tuttavia on kerääntynyt ympäri Suomea ja osa yleisöstä saattaa moikata ruokakaupassa.

Takapiha-akrobatiaa pakkasellakin

Ilma-akrobatiaa taitaa olla sukuvika, koska yksi Kaiserin pojista harjoittelee jo vaijerilla kävelyä. Lähes 70-vuotias Viktorin isä ei taas malta millään lopettaa temppuilua. Hän esiintyy edelleen perinteikkäässä teatterissa neljän metrin korkeudella Tšekissä.

Talvella Viktor Kaiser asuu ja harjoittelee Kuopion Riistavedellä. Tasapainoiluun hän ei kyllästy koskaan.

– Kotona laitan takapihalle pienen vaijerin ja sillä kävelen niin pitkään kuin ensimmäiset kovat pakkaset tulevat, heittää Kaiser hymy huulilla talvirutiineistaan.