1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskittäminen ei lyhentänyt pitkiä käsittelyaikoja – isoissa kaupungeissa palkkaturvajonot edelleen lähes vuoden

Valtion varoista palkkasaataviaan peräävä joutuu edelleen odottamaan rahojaan jopa kuukausia. Palkkaturvakäsittelyn keskittäminen Uudenmaan Ely-keskukseen ei ole tuonut toivottua tulosta alkuvuonna.

Kotimaan uutiset
Rahaa lompakossa.
Niina Kalliainen / Yle

Palkkaturvan käsittelyajat ovat pysyneet pitkinä keskitetystä käsittelystä huolimatta. Palkkaturva-asiat keskitettiin Uudenmaan Ely-keskukseen vuoden vaihteessa. Sen toivottiin purkavan käsittelyjonoja.

Toukokuun puolivälissä tilanne on kuitenkin pysynyt ennallaan. Yksikön päällikkö Tiina Korhonen kertoo, että Uudenmaan Ely-keskukseen on tullut paljon hakemuksia ja tilanne on edelleen ruuhkainen.

– Käsittelyaikoja ei ole vielä saatu lyhennettyä suunnitellusti, Korhonen sanoo.

Uudet tietojärjestelmät sekä 13 Ely-keskuksen jättämä reilun parin tuhannen hakemuksen perintö ovat Korhosen mukaan olleet syynä tahdin hitauteen. Käsittelyruuhkan uskotaan hellittävän loppuvuodesta.

Turvan tarve on pysynyt korkealla

Työntekijä voi saada palkkansa valtion varoista, jos työnantaja joutuu tilapäisesti tai pysyvästi maksukyvyttömäksi. Tyypillisin tapaus on konkurssi.

Viime vuonna eniten ruuhkautuneissa maakunnissa Pirkanmaalla ja Uudellamaalla työntekijöille maksettavaa palkkaturvaa joutui odottamaan 8–10 kuukautta. Esimerkiksi Pirkanmaan vanhimmat vireillä olevat palkkaturvahakemukset ovat edelleen viime toukokuulta. Uudenmaan ja Pirkanmaan Ely-keskusten osuus kaikista palkkaturvapäätöksistä on ollut viime vuosina yhteensä lähes 55 prosenttia.

Vertailu alkuvuoden ja viime vuoden välillä on mahdotonta, sillä järjestelmät eivät vielä taivu maakunnalliseen tarkasteluun. Myöskään valtakunnallisten käsittelyaikojen vertailu ei toistaiseksi onnistu.

Se kuitenkin voidaan sanoa, että palkkaturvan tarve on pysynyt korkealla. Alkuvuoden aikana Uudenmaan Ely-keskus on tehnyt noin 2 000 ihmiselle palkkaturvapäätöksen.

Palkkaturvaa on maksettu valtakunnallisesti neljän ja puolen kuukauden aikana 10,7 miljoonaa euroa. Luku on yksikön päällikkö Tiina Korhosen mukaan suurin piirtein sama kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Viime vuonna palkkaturvaa maksettiin noin 27 miljoonaa euroa.

Lue seuraavaksi