Yle Cannesissa: ”Pettämättömällä ammattitaidolla tehty pieni ihme” – elokuvalehdet ylistävät Hymyilevää miestä

Ensimmäisissä kritiikeissä Juho Kuosmasen elokuvaa kehutaan kaikilla osa-alueilla, kirjoittaa Yle Uutisten kulttuuritoimittaja Janne Sundqvist.

Kuva: Elokuvayhtiö Aamu / Sami Kuokkanen

Cannesin elokuvajuhlilla torstaina maailmanensi-iltansa saanut Hymyilevä mies kerää kiitosta kriitikoilta. Elokuva-alan isoista lehdistä kaksi on jo julkaissut arvostelun elokuvasta. Poikkeuksellisesti kummastakaan kritiikistä ei löydy moitteen sanaa.

The Hollywood Reporterin kritiikki (siirryt toiseen palveluun) alkaa varoituksella: mikä tahansa mustavalkoisena kuvattu nyrkkeilyelokuva on vaarassa joutua vertailluksi genren valioteoksen Kuin raivo härkä (Raging Bull, 1982) kanssa.

Heti perään kriitikko David Rooney toteaa, että Hymyilevän miehen vangitseva tarina nyrkkeilee kuitenkin aivan omassa sarjassaan.

Rooney kehuu elokuvaa pettämättömällä ammattitaidolla tehdyksi pieneksi ihmeeksi, joka sulavasti kiertää perinteisten nyrkkeilyelokuvien toistaman totutun kaavan.

Hymyilevä mies on The Hollywood Reporterin mukaan tasapainoinen sekoitus huumoria, melankoliaa ja ihmistuntemusta. Sen sydämessä on Jarkko Lahden näyttelijäsuoritus Olli Mäkenä, jonka aito vaatimattomuus tekee hänestä sopimattoman ammattiurheiluun, mutta herkullisen aiheen elokuvalle.

”Tyrmäävää näyttelijäntyötä”

Ensimmäisenä Hymyilevän miehen arvostelun julkaisi toinen elokuva-alan päivittäislehti Screen Daily (siirryt toiseen palveluun). Lehti vertaa elokuvaa vikkeläjalkaiseen ja sulavaan nyrkkeilyyn.

Brutaalin ja toiminnantäyteisen sijaan elokuvan vaikutus on pohdiskeleva, inspiroiva ja suloinen, Screenin kriitikko Sarah Ward kirjoittaa.

Ward kiittääkin arviossaan sitä, että Hymyilevä mies on paitsi nyrkkeilytarina, myös rakkauselokuva. Nyrkkeilyelokuvia on hänen mukaansa tätä nykyä niin paljon, että painopisteen muutos voi vain auttaa elokuvaa löytämään laajemman yleisön.

Aivan erityistä kiitosta saavat näyttelijät Jarkko Lahti ja Oona Airola, joiden vähäeleinen näyttelijäntyö on hänen mukaansa elokuvan varsinainen tyrmäävä isku. Hymyilevä mies on hänen mukaansa parhaimmillaan kuvan viipyessä pääosanesittäjien kasvoilla.

Kiitosta Screenin arviossa saavat myös J-P Passin vaikuttavasti valaistut kuvat.

Päivitetty 20.5. klo 19.27: Juttuun lisätty tieto The Hollywood Reporterin arviosta. Otsikko uusittu sen myötä.