1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. korvasienet (suku)

Korvasienisato jää heikoksi ja kausi tyngäksi

Etelä-Savon korvasienikausi alkoi varhain, mutta sato ei ole kummoinen. Savonlinnassa sieniä ostava Ilkka Kankkunen kertoo, että satoa saadaan alle puolet halutusta. Saimaan Marja hankkii lisää korvasieniä Kainuusta, jossa satokausi alkaa myöhemmin.

korvasienet (suku)
Korvasieniä laatikossa
Tanja Perkkiö / Yle

Korvasienet kaipaisivat sadetta ja kostetta, joita ei ole saatu toukokuussa juuri lainkaan. Korvasieniä saadaan tänä vuonna vähemmän kuin esimerkiksi viime vuonna. Kun hyvänä viimevuonna Saimaan Marja käsitteli yli tuhat kiloa korvasientä, niin tänä vuonna päästään ehkä puoleen siitä.

Ilkka Kankkunen kertoo aamun reilun parikymmenkiloisen satsin tulleen Kerimäen maisemista vakiopoimijalta. Muutama vuosi sitten hakatuilta metsäaukoilta korvasienet yleensä löytyvät ja kasvupaikat vaihtuvat, kun metsä alkaa kasvaa umpeen. Hiekkamaita Etelä-Savossa kyllä riittää, poimijoita ei niinkään.

– Jos sato on hyvä, satunnaiset poimijatkin tuovat sieniä, mutta tällaisena kehnona vuonna vain vakiopoimijat toimittavat saalista. Tosin tänä aamuna tuli myös yksi 0,3 kilon satsi. Kaikki me otamme vastaan.

Ilkka Kankkunen Saimaan Marjan tiloissa
Ilkka Kankkunen Saimaan MarjallaTanja Perkkiö / Yle

Saimaan Marja maksaa korvasienistä poimijoille 3,5 euroa kilolta, hinta tulee olemaan sama koko satokauden. Tulo on verovapaata. Ilkka Kankkunen epäilee, että vapun jälkeisellä viikolla Etelä-Savossa alkanut ostokausi päättyy kesäkuun alkuun.

– Luultavasti lopetamme oston silloin, koska sieni menee rakenteeltaan niin kuivaksi, että hajoaa keitettäessä.

Savonlinnasta käsitellyt korvasienet menevät eteläiseen Suomeen kilon erissä, pääasiassa ravintoloiden käyttöön. Kysyntä on niin suurta, että Kankkunen ostaa lisää sieniä Kainuusta, jossa satokausi alkaa myöhemmin. Ravintolat ostavat sieniä myös suoraan poimijoilta.

Luonnontuotteiden poimijoiden ikääntyminen ja väheneminen huolettaa marjojen ja sienien jatkojalostajaa.

– Maahanmuuttajat ovat onneksi jo keksineet, että marjoja poimimalla voi työllistää itsensä. Jatkossa toivottavasti poimivat sieniäkin, miettii Ilkka Kankkunen.

Lue seuraavaksi