Hyppää sisältöön

Peltoniemen kalustetehdas hakee kasvua Pohjois-Ruotsista

Kemijärvellä 40 vuotta toiminut Peltoniemen kalustetehdas on löytänyt uuden kasvualueen Pohjois-Ruotsista. Keittiökalusteisiin erikoistunut yritys markkinoi tuotteitaan Ruotsin kaivospaikkakunnilla siirtoasutuskohteisiin, kokonaisiin uusiin rakennettaviin kaupunginosiin.

Peltoniemen kalustetehdas Kemijärvellä
Peltoniemen kalustetehdas Kemijärvellä on 40 vuoden aikana kasvanut pienestä puusepänverstaasta nykyaikaiseksi tuotantolaitokseksi. Yrittäjä Juha Peltoniemeä haastatattelee Jorma Korhonen. Kuva: Esko Puikko / Yle
Juha Peltoniemi vastaa kalustetehtaan taloudesta ja markkinoinnista. Mies on tyytyväinen nykymenoon, mutta odottaa myös selvää kasvua tulevilta vuosilta. Uusia investointeja on tulossa. Kuva: Esko Puikko / Yle

Yrittäjä Juha Peltoniemen mukaan keittiökalusteiden kysyntä on piristymään päin myös lähialueella Lapissa ja tulevaisuus näyttää hyvältä. Yrityksellä on tilauskantaa enemmän kuin koskaan. Kuluttajamyynnin painopiste on tällä hetkellä Lapissa, mutta Peltoniemi toimittaa keittiötä myös muualle maahan.

Muille kalustajille alihankintaa tekevä Peltoniemen sisaryhtiö Ovin Oy markkinoi tuotteitaan laajemmin, aina Viroon saakka. Kysymys on lähinnä erikoislaminaateista sairaaloille ja muille laitoksille meneviin kalusteisiin.

– Olemme tehneet isoja sopimuksia tälle vuodelle ja voimme olla luottavaisin mielin, hän sanoo.

Käänne parempaan

Juha Peltoniemestä näyttää siltä, että rakentamisessa ja peruskorjaamisessa on koko valtakunnassa tapahtumassa käänne parempaan.

– Erityisesti sen huomaa alihankintapuolella. Monta vuotta on menty puolivaloilla ja nyt vuodenvaihteen jälkeen kysyntä on alkanut lisääntymään, hän sanoo.

– Paikoilleen tässä ei voi jäädä. Investointisuunnitelmia on tuonne vuoden, puolentoista päähän. Tiukan ajan vuoksi on oltu liian pitkäänkin jo paikoillaan. Nyt on taas pakko puskea eteenpäin.

Myymälä Jällivaaraan

Tänä vuonna 40 vuotta täyttävä Peltoniemen perheyritys elää omistajiensa mukaan vahvaa kasvun aikaa. Yksi syy kasvuun löytyy Pohjois-Ruotsin kaivoskaupungeista.

Kiirunassa ja Jällivaarassa kokonaisia kaupunginosia siirretään jo kovalla tohinalla uusille paikoille, pois kaivosten aiheuttamilta vaaravyöhykkeiltä. Peltoniemi on onnistunut hyödyntämään kaivostoiminnan tarjoaman mahdollisuuden uusissa rakennuskohteissa.

– Avasimme Jällivaaraan myymälänkin palvellaksemme paremmin seudun asukkaita, sanoo Juha Peltoniemi.

Yrityksellä on myymälät myös kotikaupungissa Kemijärvellä ja Rovaniemellä. Kasvun myötä on ollut tarvetta myös uusille rekrytoinneille. Peltoniemen kalustetehdas työllistää parikymmentä henkilöä.

Kemijärvi hyvä paikka

Juha Peltoniemi kiittelee Kemijärven toimintaympäristöä. Nykyaikaiset ja avarat tuotantotilat teollisuusalueella edesauttavat tekemistä ja työntekijöiden viihtyvyyttä. Rakennus valmistui aikoinaan ovitehtaaksi ja sen lopetettua siirtyi Peltoniemille.

– Tässä on ollut hyvä toimia ja on ollut tilaa laajentumiseenkin.

Yrittäjän mielestä Kemijärvi ei liioin ole kaukainen toimipaikka varsinaiseen teolliseen Suomeen nähden.

– Logistiikka pelaa hyvin molempiin suuntiin ja tavara kulkee ajallaan. Mitäpä sitä muuta, hän lausahtaa.

Pienestä suureksi

Peltoniemen puusepänliikkeen perusti kirvesmies Esko Peltoniemi, ja hänen työtään jatkavat nyt pojat Juha ja Jouni.

Keittiökalusteita valmistava puusepänliike tekee noin kahden miljoonan liikevaihtoa ja alihankintapuolella laminointiin erikoistunut sisaryhtiö Ovin Oy pyörittää noin 800 000 euroa.

Juha Peltoniemen mukaan keittiöalalla on kovaa kilpailua, mutta sehän on vain terveellistä ja pitää virkeänä, hän sanoo.

.
.