1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Grillaus ei ole pelkkä kesäharrastus – himogrillaaja ei tyydy yhteen

Vaikka monella kansalaisella grillauskausi on vielä avaamatta, niin kaupassa uutuuksia ja vaihtoehtoja katsellaan kiihtyvään tahtiin. Isojen kaasugrillien lisäksi suosiota ovat lisänneet hiiligrillit varsinkin nuorten aikuisten keskuudessa.

Kotimaan uutiset
Pallogrilli kaupassa
Niko Mannonen / Yle

Aikainen kevät ja lämmin sää ovat saaneet grillaajat kesätuulelle. Tämä näkyy myös grillikaupassa, jossa tarjolla olevia uutuuksia ja vaihtoehtoja katsellaan aikaisempaa aktiivisemmin. Grillin hankintaan vaikuttavia tekijöitä ovat perheen koko, käyttötarve, ystävien suositukset, kampanjatarjoukset ja lopuksi hinta. Mielipiteissä vahvana vedenjakajana toimii edelleen käyttöenergia eli kaasu tai hiili.

– Osa ei halua kaasugrilliä, koska kaasun maku voi hieman tulla ruokaan, mutta osa haluaa sen vuoksi, että se on huomattavasti nopeampi ruuan valmistuksessa kuin hiiligrilli, sanoo myyjä Anu Rantanen Kajaanin K-Raudasta.

Hiiligrillit ovat tekemässä uutta tulemista ja ne ovat varsinkin nuorten aikuisten suosiossa.

– Ne ovat nyt muutaman vuoden olleet tulossa ja niissä ruuan valmistusmenetelmä on hieman toisenlainen kuin kaasulla toimivassa grillissä. Toisaalta hiiligrilli on edullinen ja se on helppo ottaa mukaan, jos mennään porukalla jonnekin muualle grillaamaan. Isompia hiiligrillejä hankkivat sellaiset, joilla on on jo kaasugrilli, mutta haluavat vaihtelua ja tehdä eri tyyppisiä ruokia eri tavalla, sanoo Rantanen.

Suosio voi yllättää

Hiiligrilli on edullinen ja se on helppo ottaa mukaan.

Anu Rantanen

Televisio-ohjelmilla on iso merkitys kodin sisustamiseen, pihan kunnostukseen ja myös grillien kysyntään. Hyvä esimerkki on norjalaisvalmisteinen tulipata, jossa voi polttaa puuta, hiiltä, brikettejä käpyjä ja kaikkea mahdollista joka palaa. Tulipata ei ole varsinainen grilli, mutta siinä voi tarvittaessa valmistaa myös ruokaa.

– Tulipata esiteltiin yhdessä televisio-ohjelmassa ja tuote myytiin loppuun kertaheitolla. Nyt myydään ei oota ja odotamme maahantuojalta uusia tulipatoja, kertoo Rantanen.

Norjalaisvalmisteinen tulipata
Tämän kevään suosikki on tulipataNiko Mannonen / Yle

– Kotipihalle tai terassille hankitaan yleensä kaasugrilli. Kesämökille, jos siellä on sähköt niin sähkögrilli, hiiligrilli tai viedään kotoa se vanha kaasugrilli mökille ja hankitaan kotiterassille uusi isompi grilli, kertoo Rantanen.

Grillien vuotuista käyttöaikaa ovat lisänneet laajentuneet, sekä katetut ja lasitetut terassit.

– Nyt niitä voidaan käyttää aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn ja jopa talvella. Kotiterasseille rakennetaan tänä päivänä myös kesäkeittiöitä, jossa kaasugrillin lisäksi on muutakin ruuanlaittoon liittyvää toimintaa, sanoo Rantanen

Kausi odottaa avausta

Vaikka grillien myynti on lähtenyt lupaavasti käyntiin, niin monella kansalaisella on vielä grillauskausi avaamatta.

– Itse asun kerrostalossa, niin ei siinä grillailla. Jos kaverin luo tai sukulaisiin pääsisi käymään, niin siellä voisi grillata. Tällainen on toive ja toivottavasti kutsuja tulee, hymyilee kajaanilainen Katja-Mari Kärkkäinen.

Nyt niitä voidaan käyttää aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn ja jopa talvella.

Anu Rantanen

– Tärkeintä grillaamisessa ovat seura, tunnelma ja tietysti se lopputuotos ruoka, sanoo Kärkkäinen.

Kajaanin Kauppakadulta tavoitetulla Toni Monosella grillauskausi odottaa myös käynnistymistä.

– Hyvällä tuurilla viikonloppuna aloitetaan, jos kiire ja harrastukset eivät paina päälle. Pihassani on pallogrilli ja naapurilla kaasugrilli, joten valinnanvaraa on. Parasta grillaamisessa on tehdä sitä porukalla.

Sotkamolaisen Kalle Pentikäisen pihamaalla grilli on jo lämmennyt.

– Meillä grillikausi on avattu ja vaimon kanssa on grillattu aina silloin tällöin, pääasiassa makkaraa. Tämä aikainen kevät on vaikuttanut siihen, että pääsimme grillaamaan tavallista aikaisemmin, kertoo Pentikäinen.

Lue seuraavaksi