Yle Saame avaa saamenkielisen Elävän arkiston juhlavuonna 2017

Vanhoja saamenkielisiä radio-ohjelmia pääsee pian kuuntelemaan Ylen nettisivuilta samaan tapaan kuin suomen- ja ruotsinkielisiä on voinut kuunnella kohta kymmenen vuotta. Tarkoitus on julkaista Yle Saamen Ealli arkiiva -sivut kolmella saamen kielellä saamelaisten kansallispäivänä 2017.

Kotimaa
Jouni Aikio
Vesa Toppari / Yle

Vanhoja saamenkielisiä radio-ohjelmia pääsee pian kuuntelemaan Ylen nettisivuilta samaan tapaan kuin suomen- ja ruotsinkielisiä on voinut kuunnella kohta kymmenen vuotta.

Yle Saame julkaisee vuonna 2017 saamenkielisen Elävän arkiston, Ealli arkiiva -sivut, jotka palvelevat saamelaisia ja saamenkielistä kiinnostuneita pohjois-, inarin- ja koltansaameksi.

Julkaisuvuonna 2017 Ylen saamelaisradio on toiminut 70 vuotta. Samana vuonna saamelaisten kansallispäivänä 6.2. tulee kuluneeksi 100 vuotta saamelaisten ensimmäisestä pohjoismaisesta kokouksesta. Vuosi 2017 on myös Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi.

Arkistossa lähes 10 000 ohjelmaa

Yle Saamen nauha-arkistossa on tallessa radiojuttuja 1960-luvun lopulta tähän päivään. Suuri osa ohjelmista on studionauhoilla Ylen Inarin toimituksessa. Nauhoja arkiston hyllyillä on noin 3000 ja niissä kokonaisia ohjelmia lähes 10 000.

Osa uutisjutuista, ohjelmasarjoista ja tarinoista on tallennettu DAT-kaseteille ja osa myös CD-R-levyille. Jotta arkistonauhoilla olevia ohjelmia voidaan tarjota yleisön kuultaviksi, on nauhat ensin siiirrettävä digitaaliseen muotoon.

Saamenkielisen Elävän arkiston valmistelut on aloitettu Yle Saamessa keväällä 2016. Digitointityössä on toimittaja Jouni Aikio.