1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Korkein oikeus kiistellystä kolarista: Ylinopeutta ajanut rekkakuski syytön kuuden nuoren kuolemantuottamukseen

Kuuden nuoren kuolemaan vuonna 2010 johtaneen rekkakolarin oikeustaisto on ohitse. Kiistana oli, aiheuttiko ylinopeutta ajanut rekkakuski nuorten kuoleman Pohjois-Karjalassa Enon Ahvenisella vaikka nuorten auto ajoi rekan eteen kärkikolmion takaa. Nyt korkein oikeus linjasi, että rekan kuljettaja ei syyllistynyt kuolemantuottamuksiin.

Kotimaan uutiset
Kynttilät Ahvenisen onnettomuuspaikalla.
Heikki Haapalainen / Yle

Kuusi nuorta kuoli kolarissa Pohjois-Karjalassa Enon Ahvenisella elokuussa 2010. Nuorten auto tuli kärkikolmion takaa puutavaralastissa olleen rekan eteen.

Onnettomuuspaikalla oli 60 kilometrin tuntinopeusrajoitus, mutta rekan kuljettaja ajoi ylinopeutta yli 20 kilometriä tunnissa.

Ahvenisen onnettomuuden oikeuskäsittelyt on saatu viimein päätökseen. Rekan ylinopeuden vuoksi tapausta on käsitelty kaikissa oikeusasteissa.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi rekkakuskin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuudesta kuolemantuottamuksesta yhteensä sataan päiväsakkoon.

Hovioikeus katsoi, että rekan kuljettaja ei ollut huolimattomuudellaan aiheuttanut törmäystä nuorten autoon, ja tuomitsi kuljettajan liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sakkoihin.

Nyt korkein oikeus linjasi, että kuljettaja ei ole syyllistynyt kuolemantuottamukseen eikä hovioikeuden tuomiota muuteta.

Onnettomuuspaikalla oli hyvä ja selkeä näkyvyys.

Rekkakuski on kertonut oikeudelle nähneensä parin sadan metrin etäisyydeltä, että risteykseen kovaa ajanut henkilöauto jarrutti voimakkaasti ennen risteystä, ja se oli tullut risteykseen ryömimisvauhtia.

Tämän takia kuljettaja ei ollut laskenut rekan nopeutta vaan olettanut henkilöauton kuljettajan huomanneen lähestyvän rekan.

Rekkakuski huomasi henkilöauton seuraavan kerran vasta hieman ennen törmäystä.

Ajopiirturin mukaan rekan kuljettaja oli jarruttanut voimakkaasti ennen onnettomuutta. Törmäyshetkellä yhdistelmäajoneuvon nopeus oli noin 65 kilometriä tunnissa.

Henkilöautoa oli ajettu törmäyshetkellä 1. vaihteella. Kuljettajalla oli alkoholia veressä 0,39 promillea.

Lue seuraavaksi