Yli 10 kiloa kovia huumeita, sata tonnia käteistä ja konepistooleja poliisin haaviin Jyväskylässä

Sisä-Suomen poliisi on takavarikoinut kiinniottojen ja kotietsintöjen yhteydessä huomattavan määrän huumausaineita Jyväskylässä helmikuussa. Kotietsinnöissä takavarikoitiin muun muassa yli yhdeksän kiloa metamfetamiinia, yli kilo amfetamiinia, pieniä määriä muita huumausaineita, dopingaineita ja yli 110 000 euroa käteistä rahaa. Lisäksi takavarikoitiin useita ampuma-aseita, muun muassa kaksi konepistoolia.

Kotimaa
Takavarikoitua metamfetamiinia.
Takavarikoidut huumeet oli pakattu muovipulloihin.Sisä-Suomen poliisi

Takavarikoitujen huumausaineiden arvo katukaupassa on vähintään 300 000 euroa.

– Nykypäivänä takavarikot ovat kasvaneet määriltään, mutta Keski-Suomessa tämä on suurin yksittäinen takavarikko tähän ainelaatuun liittyen. Kannabistuotteissa kilomäärät ovat olleet suurempia. Huumausaineita takavarikoidaan päivittäin, mutta tässä mittakaavassa sitä ei tapahdu montakaan kertaa vuodessa, kertoo rikoskomisario Timo Hänninen.

Esitutkinnassa on vangittu neljä jyväskyläläistä miestä, joista kolme on edelleen vangittuna. Pidätetyt ovat 33-40 -vuotiata jyväskyläisiä miehiä. Lisäksi tutkinnan yhteydessä on kuulusteltu rikoksesta epäiltynä useita henkilöitä. Esitutkinta siirtyy syyteharkintaan Sisä-Suomen syyttäjänvirastoon. Syyte on nostettava 3. kesäkuuta mennessä.

Poliisia uhattiin aseella

Poliisiin kiinniottotilanteessa kohdistunut aseella uhkaaminen Palokassa helmikuussa liittyy tutkittavaan rikokseen. Rikoskomisario Hännisen mukaan tapauksessa ei ole suoria viitteitä tunnistettuun jengirikollisuuteen.

Amfetamiinia ja metamfetamiinia pidetään erittäin vaarallisina huumeina. Metamfetamiini on kemiallisesti läheisesti sukua amfetamiinille, mutta sen vaikutukset keskushermostoon ovat suurempia.

Metamfetamiinia valmistetaan laittomissa laboratorioissa. Se aiheuttaa paljon riippuvuutta ja johtaa runsaasti käytettynä moniin terveyshaittoihin ja kuolemaan. Katukaupassa metamfetamiinia kutsutaan muun muassa nimillä piri, spiidi ja nopsajalka.

Poliisin takavarikoima konepistooli.
Tapauksen yhteydessä takavarikoitu konepistooli.Sisä-Suomen poliisi.