Pienpanimoissa riemuitaan – osa pelkää kuitenkin uusia rajauksia

Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mika Tuhkanen kertoo hymyn olevan nyt herkässä. Erityisesti kaikkein pienimmissä panimoissa hallituksen alkoholipoliittinen linjaus on antanut syytä iloon. Epätietoisuus rajanvedosta painaa kuitenkin toisia.

Kotimaa
Sitten vielä etiketit ja laatikkoon.
Pienpanimot uskovat ulosmyyntioikeuden lisäävän muun muassa olutmatkailua.Arvo Vuorela / Yle

Alkoholipolitiikan tulevat muutokset otetaan ilolla vastaan pienpanimoissa. Hallituksen linjausten mukaan pienpanimot saisivat jatkossa myydä vahvempia tuotteitaan ulos.

– Se on äärettömän hieno asia. Vihdoin päättäjät ovat olleet järkeviä ja tekevät sellaisia päätöksiä kuin kuuluukin, toteaa Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mika Tuhkanen.

Vihdoin päättäjät ovat olleet järkeviä ja tekevät sellaisia päätöksiä kuin kuuluukin.

Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mika Tuhkanen

Jopa 12-prosenttisten oluiden myyminen suoraan pienpanimoilta asiakkaille on ollut yksi Pienpanimoliiton suurimmista tavoitteista. Kaikkia toivottuja verohelpotuksia ei ole luvassa, mutta liiton jäsenet ovat nykyisiinkin kaavailuihin tyytyväisiä.

– Ihan kaikkea ei voi saada. Nyt pitää olla todella tyytyväinen siihen, mitä on ehdotettu. Toivottavasti kaikki niistä toteutuvat vuodenvaihteessa. Sitten on suomalaisissa pienpanimoissa hymy herkässä.

Voiko pienpanimokin olla liian suuri?

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on yksi Suomen tunnetuimmista pienpanimoista. Siellä tuotetaan muun muassa Kukko-olutta. Harva mieltää tunnettua merkkiä pienpanimon tuotteeksi. Tehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka onkin huolissaan siitä, että pienpanimoiden määritelmä voi muuttua hallituksen linjauksissa.

– Olen antanut itseni ymmärtää, että pienpanimoita ollaan määrittelemässä uudelleen suoramyynnin osalta. Myyntioikeus ei koskisikaan kaikkia pienpanimoita vaan kaikkein pienimpiä niistä.

Lupa käsityöläisille

Keskustan kansanedustaja Annika Saarikko kertoo, että hallituspuolueet eivät ole vielä sopineet yksityiskohtaisesti siitä, minkä kokoiset panimot luvan saisivat.

– Lähtökohtaisesti (luvan saisivat) sellaiset, joita voidaan pitää pieninä.

Hänen mukaansa tällaisia olisivat paikallista elinkeinoa ja käsityöläisyyttä edustavat toimijat.

Rami Aarikka pitää mahdollista linjausta huolestuttavana.

Vaarana on, että investoinnit jäävät tekemättä ja halu kehittyä laskee.

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka

– Taas ollaan tekemässä esteitä. Viestinä olisi, että älä mene tuon rajan yli tai menetät suoramyyntioikeutesi. Vaarana on, että investoinnit jäävät tekemättä ja halu kehittyä laskee.

Pienpanimoiksi määritellään tällä hetkellä verolain mukaan sellaiset panimot, joiden valmistusmäärä jää vuosittain alle 15 miljoonaan litraan.