1. yle.fi
  2. Uutiset

"Olutkarsinoista" luovutaan - tuoko uudistus ikärajat festivaaleille?

Tähän asti festivaaleilla on pitänyt nauttia oluttuoppinsa tiukasti ravintola-alueella. Uudessa alkoholilakiesityksessä nämä niin kutsutut olutkarsinat poistuisivat. Festarijärjestäjät tervehtivät uudistusta sekä tyytyväisinä että epäillen.

Kotimaan uutiset
Ruisrock 2014
Marjut Mäntymaa / Yle

Suomalaiset tapahtumajärjestäjät ovat kauan odottaneet, että eurooppalaiset vapaamman anniskelun tuulet puhaltaisivat kotomaahamme. Euroopassa festivaaliravintoloista anniskellut juomat nautitaan pitkin tapahtuma-aluetta ilman rajoituksia. Ruotsissakin "olutkarsinat" on jo hävitetty useasta suurtapahtumasta.

Hallituksen uudessa alkoholilakiesityksessä karsinat poistettaisiin vihdoin myös suomalaisfestivaaleilta.

Seinäjokelaisen Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen tervehtii uudistusta tyytyväisenä.

– Tämä on yleisön kannalta hieno juttu. Monet kiertävät nykyään paljon ulkomailla festareilla. He kokevat karun pudotuksen tullessaan Suomeen ja nähdessään, miten rajatusti ja kontrolloidusti meillä festivaaleilla käyttäydytään, Rumpunen sanoo.

Myös Pori Jazzin toimitusjohtaja Janne Niemisen mukaan uudistus palvelee ennen kaikkea yleisöä.

– Olutkarsinat ja niiden moninkertaiset tsekkaukset sisään ja ulos mennessä ovat turhauttaneet monia festivaalivieraita, Nieminen sanoo.

Tuoko olutkarsinoista luopuminen ikärajat festivaaleille ?

Rajatuista anniskelualueista luopuminen tuo mukanaan kuitenkin monia suuria kysymyksiä. Turkulaisen Ruisrockin toimitusjohtaja Juhani Merimaan mukaan yksi keskeisimmistä on, miten kontrolloida alaikäisten alkoholin juomista tapahtumissa. Ruisrockissa ei ole ikärajaa.

– Anniskelualueilla on ollut ikäkontrolli. Miten ikävalvonta suoritetaan, jos anniskelualueista luovutaan? Entä kuka on vastuussa alaikäisten mahdollisesta alkoholinnauttimisesta? Merimaa kysyy.

Rumpunen jakaa Merimaan huolen. Hänenkään luotsaamassaan Provinssissa ei ole ikärajaa.

– Emme halua K18-tapahtumaksi. Provinssin kävijöistämme lähes joka kymmenes on alaikäinen.

Järjestyksenvalvonta on jo nyt suuri kustannuserä tapahtumille. Uuden vapaamman anniskelusääntelyn myötä järjestyksenvalvojien tarve ei miesten mukaan ainakaan vähene.

Uuden alkoholilain on määrä tulla voimaan ensi vuonna.

Lue seuraavaksi