Puhuvia roskiksia leikkipuistoihin – Lahti lisää roska-astioita vähän kerrassaan

Lahden leikkipuistojen roskikset saattavat jutella tulevaisuudessa. Uusia roska-astioita hankitaan kaupunkiin harkiten.

jäteastiat
Lahteen kaavaillaan puhuvia roskiksia.
Vihtori Koskinen / Yle

Lahden kaupunki lisää uusia roska-astioita yleisille paikoille harkiten. Kaupunki hankkii uusia roskiksia rikkoutuneiden tilalle ja sellaisiin paikkoihin, joissa niitä näytetään tarvittavan kipeimmin, sillä astioiden ylläpito ja tyhjennys maksaa.

– Meillä on ollut jo useamman vuoden pisteytyssysteemi, jolla arvioidaan, mihin roska-astioita viedään, kertoo kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala.

Kaupungilla on tuhatkunta jäteastiaa. Roskiksia on uusittava aika-ajoin, sillä ne irtoilevat ja kolhiintuvat helposti esimerkiksi lumiauran osuessa niihin tai niitä rikotaan tahallaan.

Kaupungin roska-astioista vain pieni osa on Nastolassa. Kaupunginpuutarhuri Kujalan mukaan liitoskunnassa ei näytä olevan yhtä suurta tarvetta esimerkiksi puistoalueille sijoitettaville astioille.

– Siellä osataan laittaa roskat taskuun ja viedä kotiin, Kujala arvioi havaintojensa pohjalta.

Nastolaan on kuitenkin vastikään hankittu niin kutsuttuja syväkeräyssäiliöitä matonpesupaikoille etenkin tyhjiä pesuainepulloja varten. Nastolaankin roskiksia asennettaan jatkossa samalla järjestelmällä kuin Lahdessa aiemmin.

Puhuva roskis tulee

Lahdessa ei ole nähty tarvetta pelkästään koirankakalle tarkoitetuille astioille, sillä muovipussissa jätökset menevät joka tapauksessa sekajätteisiin. Myöskään omakotitaloalueille ei roskiksia ole tapana asentaa. Kujalan mukaan taajamassa koirankakat voi siirtää vaikkapa pienellä lapiolla metsikköön.

Mainosrahoitteisia kakkapussiautomaatteja tuli Lahteen vastikään 25 kappaletta lisää.

Huumeruiskuille tarkoitettuja riskijäteastioita ei olla hankkimassa, mutta kaupunginpuutarhurin mukaan niitä voitaisiin ainakin harkita, jos se katsottaisiin järkeväksi. Asiaa on aiemmin jo pohdittu kaupungissa, mutta pohdinta ei ole johtanut hankintoihin. Käytettyjä huumeruiskuja löytyy eri puolilta kaupunkia.

Seuraavan erikoisen roskishankinnan on tarkoitus rohkaista nuorimpia lahtelaisia siisteyteen myönteisellä tavalla: Lahden kaupunki asentaa joihinkin leikkipuistohinsa puhuvia roskiksia. Niistä kaupunginpuutarhuri Kirsi Kujala ei paljasta enempää, mutta lupaa, että hankinnasta kerrotaan lisää lähiaikoina.