1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutiset viittomakielellä

Kuurojen työllisyyttä pyritään parantamaan myös yrittäjyyden kautta

Kuurojen liitto on mukana vammaisjärjestöjen Yritystä!-hankkeessa, joka tukee niin uusia kuin jo aloittaneita yrittäjiä. Kuuroja työikäisiä on Suomessa noin tuhat ja heistä noin joka neljäs on työtön.

Projektikoordinaattori Ulla Sivunen haastattelukuvassa.

Huhtikuussa toden teolla käynnistyneen vammaisjärjestöjen yhteisen Yritystä! -projektin ideana on helpottaa vammaisten henkilöiden työllistymistä oman yritystoiminnan kautta.

– Projektin ideana on, että me järjetämme henkilökohtaista tukea ja ohjausta henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita yrityksen perustamisesta, mutta tuemme myös he, joilla on jo yritys toiminnassa. Voimme käydä yhdessä yrityskeskusten yritysneuvojien luona. Järjestämme myös yrittäjien toiveiden mukaisia koulutuksia, kertoo projekstikoordinaattori Ulla Sivunen.

Hankkeessa olevat yrittäjät voivat myös muodostaa verkoston, jjonka kautta he voivat olla yhteydessä toisiinsa ja jakaa tietoa. Lisäksi jo yrittäjinä toimineet voivat Sivusen mukaan toimia mentoreina, jotka neuvovat ja opastavat tulevia uusia yrittäjiä.

Yritystä! -hanketta rahoittaa raha-automaattiyhdistys. Tavoitteena on että projektin päätyttyä Suomessa on merkittävästi nykyistä useampia vammaisia yrittäjiä.

– Projektin tavoitteena on, että kolmen vuoden kuluttua on perustettu 80 uutta yritystä kaikista vammaisryhmistä. Kuurojen osuus tästä voisi olla ehkä kymmenen. Katsotaan nyt, toivottavast mukaan saadaa paljon kiinnostuneita, Sivunen pohtii.

Hankkeen avulla pyritään ensisijaisesti siihen, että vammaiset pystyvät työllistämään yritystoiminnan avulla itsensä. Parhaassa tapauksessa työpaikkoja voi syntyä enemmänkin.

Kyllä varmasti. Jos yrittäjien itsensä tavoitteena on kasvaa ja palkata työntekijöitä. Olisi hienoa, jos se toteutuisi ja työvoimaa palkattaisiin, Sivunen arvioi.