Hyppää sisältöön

Hannu Mäkelälle taiteen akateemikon arvonimi

Taiteen akateemikkoja voi olla samanaikaisesti 11.

Kirjailija Hannu Mäkelä. Kuva: Hannes Heikura / Tammi

Kirjailija Hannu Mäkelä on saanut taiteen akateemikon arvonimen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi Mäkelälle akateemikon arvonimen presidentin esittelyssä perjantaina.

Mäkelä vastaanottaa akateemikon arvonimen ensi torstaina.

Taiteen akateemikkoja voi olla samanaikaisesti 11. Tasavallan presidentti myöntää arvonimen erittäin ansioituneelle suomalaiselle taiteenharjoittajalle taideneuvoston esityksestä.

Taideneuvoston perustelut Mäkelän arvonimelle:

Vuonna 1943 syntynyt Hannu Mäkelä on monipuolinen ja poikkeuksellisen tuottelias kirjailija, joka tunnetaan aikuispuolen tuotantonsa lisäksi myös lastenkirjoistaan. Mäkelän esikoisteos, kaksoisromaani Matkoilla kaiken aikaa ja Kylliksi! tai Liikaa, ilmestyi vuonna 1965. Hänen runsaaseen tuotantoonsa kuuluu niin romaaneja, muistelmia, novelleja, runoteoksia, lastenkirjoja, näytelmiä ja kuunnelmia kuin toimitettuja kirjallisuuskokoelmiakin. Hänen teoksiaan on käännetty 16 kielelle.

Mäkelän tuotannosta muistetaan erityisesti hänen Eino Leinoa ja L. Onervaa koskevat teoksensa; näistä kahdesta kirjailijasta hän on kirjoittanut paljon. Erityisen maininnan arvoinen on myös lastenkirjallisuushahmo Herra Huu, joka on varsin tunnettu hahmo myös Suomen ulkopuolella. Viime vuosina Mäkelä on keskittynyt kirjoittamaan muistelmiaan, joiden kolmas osa ilmestyi syksyllä 2015.

Kirjailijanuransa lisäksi Hannu Mäkelä teki pitkän uran myös Kustannusosakeyhtiö Otavassa eri tehtävissä vuosina 1967 - 1986 ja Otava onkin kustantanut myös useimmat hänen teoksensa. Vuodesta 1987 hän on toiminut vapaana kirjailijana.

.
.