1. yle.fi
  2. Uutiset

Saako baarista juomia mukaan yöllä ja miksi teini halutaan myymään kaljaa? – 8 kysymystä alkoholiuudistuksesta

Mitä maksaa siiderin ostaminen kotiin kulmaravintolasta? Missä janoinen suuntaisi ostosretkensä marketin sijaan kuppilaan?

Kotimaan uutiset
Oluttuoppi
Jyrki Lyytikkä / Yle

Hallituspuolueet pääsivät torstaina sopuun alkoholipolitiikan uusista linjauksista. Miten ne vaikuttavat suomalaisten ja suomalaisbaarien yhteiseloon?

Voiko asiakas ostaa baarista olutta mukaansa yömyöhään?

Ei voi. Ravintolat saavat alkaa myydä enintään 5,5-prosenttisia alkoholijuomia liikkeestä ulos vietäväksi, mutta kyse on vähittäismyynnistä, johon pätee sama laki kuin kauppojen alkoholimyyntiin: Myyntiaika on klo 9-21.

Saako ravintolasta viedä juomaa tuopissa lähipuistoon tai kotiin?

Ei saa. Ravintolat saavat oikeuden vähittäismyyntiin, ja silloin jo anniskeltua juomaa ei saa kantaa ulos. Vähittäismyynnissä saa myydä vain suljetun pakkauksen, eli pullon tai tölkin.

Miten anniskelualueita sitten lievennetään?

Tuopin myyminen julkiseen puistoon olisi anniskelualueiden rajojen poistamista kokonaan. Lievemmät velvoitteet tarkoittanevat sitä, että ostettuja juomia saa kuljettaa mukana esimerkiksi kaksikerroksisen ravintolan kerrosten välillä tai että hotellin baarin ja saunaosaston, ilman että tarjoilijan tarvitsee palvella sauna-aluetta erikseen.

Oma lukunsa uudistuksissa on festivaalien "olutkarsinoista" luopuminen.

Paljonko take away -juomat maksavat verrattuna baarissa juomiseen?

Hinnoittelu tulee olemaan vapaata. Kuppilat päättävät hinnat tapauskohtaisesti. Mutta jos ravintolalla on terassi, sen viereen tuskin tulee take away -tiskiä, josta olut irtoaa terassihintaa halvemmalla.

Ravintola-ala ei pysty hintakilpailuun kauppoja vastaan, sillä muun muassa alkoholin sisäänostohinnat ravintoloihin korkeampia ja kulurakenne toisenlainen.

Missä alkoholin vapaammasta myynnistä tulee olemaan hyötyä?

Harvaanasutuilla alueilla, jossa markettia tai kioskia ei ole lähimaillakaan.

Syrjäseudun matkailukeskukselle kyseessä on lupa palvella paremmin. Esimerkiksi saaristoravintolasta veneilijät voivat noutaa juomia kaappiinsa hyvissä ajoin. Tai luontokohteen kuppila myy grillauseväät retkeilijöille.

Maan itäosassa saattaa lähin liikennemyymälä olla niin pitkän ajon päässä, että saunakaljat kannattaa hakea korpibaarista.

Eivätkö kaupunkilaisetkin ostaisi juomia mukaan ravintoloista?

Perustuotteita saa halvemmalla myymälöistä, ja niitä on isoissa taajamissa tiheään. Suomalaiset ovat lisäksi varsin hintatietoisia.

Olutravintoloille ulosmyyntilupa voi kuitenkin muodostua markkinaraoksi, sillä ne maahantuovat pieniä eriä erikoismerkkejä esimerkiksi oluista ja siidereistä. Alan harrastajat voivat hyvinkin olla valmiita maksamaan harvinaisista juomista, joita ei marketeista saa.

Ruokaravintoloiden ulosmyyntiä jouduttaisi lupa myydä esimerkiksi kesken jäänyt viinipullo kotiin, mutta uudistukset eivät toistaiseksi viineihin ulotu.

Erillisistä jatkoajoista luovutaan. Alkavatko kaikki kuppilat olla aamuneljään auki?

Eivät ala. Muutos auttaa yökerhoja, jotka ovat tähän saakka saaneet perustella jatkoaikojaan esimerkiksi karaokella. Nyt yökerhon halu pitää ovi auki aamuneljään tulisi ilmoitusasiaksi.

Kivijalkaravintoloiden aukioloaikoja rajoittavat ainakin vuokrasopimukset ja kaupunkien järjestyssäännöt, joten alkoholilain uudistaminen tältä osin ei muuta baaria kuin baaria yöjuottolaksi.

Esimerkiksi Britanniassa vapautettiin taannoin aukioloaikoja, mutta pubeihin ei riittänyt myöhäisasiakkaita. Niinpä ne sulkevat yleisesti kello 23.

Miksi 16 vuotta täyttäneiden halutaan tarjoilevan alkoholia?

Kaavailtu uudistus liittyy liikennemyymälöihin, kahviloihin ja ruokaravintoloihin – siis paikkoihin, joissa alkoholin nauttiminen ei ole järin keskeistä. Matkailu- ja ravintola-ala on toivonut, että esimerkiksi 17-vuotias kesätyöntekijä saisi kahvilalinjastolla itse avata asiakkaan olutpullon, vuorovastaavan valvonnassa.

Alaikäisiä ei siis pyritä värväämään baareihin tai yökerhoihin tiskin taakse vaan uudistus helpottaisi nuorten palkkaamista ravintoloiden päivätöihin.

_Uuden alkoholilain valmistelu on vielä kesken. Juttua varten uudistuksen todennäköisiä vaikutuksia arvioivat Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi, hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä ravintolapäällikkö Riitta Hurtig olut- ja ruokaravintola Viidestä pennistä. _

Lue seuraavaksi