Kouvola järkyttyi sote-suunnitelmista: "Piirretty aika karkeata harppia käyttäen"

Työnjako eri sairaaloiden päivystyskäytäntöjen välillä on muuttumassa. Hallituksen suunnitelmat ovat viemässä päivystyksen Pohjois-Kymen sairaalasta Kouvolasta. Kaakkois-Suomen suurimmassa kaupungissa ihmetellään, miten ison väestökeskittymän palveluita ollaan ajamassa muihin kaupunkeihin.

Sairaalat ja terveyskeskukset
Ihmiset odottavat hoitoon pääsyä Pohjois-Kymen sairaalassa
Minna Heikura / Yle

Hallituksen suunnitelmat päivystyspalveluiden muutoksista ovat tylyä luettavaa kouvolalaisille.

– Jos asetusluonnos menee läpi, niin vuoden 2017 alussa Pohjois-Kymen sairaalasta loppuvat leikkaustoiminta ja päivystys, arvioi Kouvolan kaupungin sairaalapalveluiden palvelupäällikkö Lauri Lehto.

Päivystysluontoiseen terveyskeskustoimintaan voi Lehdon mukaan hakea lupaa sairaanhoitopiiriltä.

Hallitus kertoi torstainasuunnitelmistaan, joissa valtaosasta entisiä aluesairaaloita loppuisi päivystys.

Palveluiden saatavuus heikkenee ja potilasturvallisuus on ihan olennaisesti vaarassa.

Lauri Lehto

– Iso kuva on piirretty aika karkeata harppia käyttäen. Kouvolassa asuu 15 kilometrin säteellä 70 000 ihmistä. Palveluiden saatavuus heikkenee ja potilasturvallisuus on ihan olennaisesti vaarassa, ryöpyttää Lehto.

Tyrmäys lääkäreillekin

Pohjois-Kymen sairaalan lääkäritkin kummastelevat hallituksen asetusluonnosta.

– Kyllä me virkamiehet olemme tietoa vieneet kovasti sosiaali- ja terveysministeriöön esityksen valmistelijoille. Tyrmäys tämä on meillekin, että tämä esitys tällaisena tuli, sanoo Pohjois-Kymen sairaalan ylilääkäri Tero Tapiola.

Esimerkiksi aivoinfarktipotilas on nopeimmillaan saatu sairaalaan kymmenessä minuutissa. Jos päivystysluonnos menee läpi, niin tilanne muuttuu.

– Ilman päivystystä (Pohjois-Kymen sairaalassa) tällainen potilas kuljetettaisiin todennäköisesti laajan päivystyksen sairaalaan Lahteen, sanoo Tapiola.

Sairaalan leikkaustoiminta on myös siirtymässä muualle, esimerkiksi Kotkaan, Lahteen ja Lappeenrantaan sekä yksityiselle puolelle. Kyse on noin 4000 operaatiosta vuodessa.

Tällä hetkellä ei ole oikein mitään, mihin voisi tarttua ja uskoa, että toiminta tulee täällä jatkumaan.

Miia Melkoniemi

– Tällä hetkellä ei ole oikein mitään, mihin voisi tarttua ja uskoa, että toiminta tulee täällä jatkumaan. Eli monella on työpaikat häviämässä kotikaupungista, miettii anestesian ylilääkäri Miia Melkoniemi Pohjois-Kymen sairaalasta.

Tiiviit neuvottelut edessä

Pohjois-Kymen sairaalan käytävillä uskotaan, että päivystyksen perässä myös läheinen psykiatrinen sairaala siirtyy pois Kouvolasta. Kyse olisi muutamasta sadasta työpaikasta.

– Toivoton ajatus, että kun tulee akuutti hätä, niin potilas lähetetään tunnin ajomatkan päähän, sanoo palvelupäällikkö Lauri Lehto Kouvolan kaupungilta.

Päivystysluonnos on nyt lausunnolla kunnissa.

Kesällä onkin odotettavissa tiiviitä neuvotteluja muun muassa Carean ja kaakkoissuomalaisten kaupunkien kesken. Kouvola ja Kotka käyvät omaa vääntöään erikoissairaanhoidon työnjaosta.

– Katsotaan lähiviikkoina kaikki mahdolliset vaihtoehdot läpi, sanoo vastaava ylilääkäri Tero Tapiola Pohjois-Kymen sairaalasta.