Ylen kysely: Vihreiden Ville Niinistö oppositiojohtajien ykkönen, Arhinmäki pitää perää

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on Ylen kyselyn mukaan paras oppositiojohtaja. Niinistö sai kansalaisilta kouluarvosanan seitsemän. Heikoimmin pärjäsi vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

politiikka
Kouluarvosanat oppositiojohtajille -grafiikka
Yle Uutisgrafiikka Lähde: Taloustutkimus

Vihreiden suosio on kasvanut Ylen puoluekannatusmittauksissa vauhdilla. Huhtikuussa vihreiden kannatus oli 13,5 prosenttia. Puheenjohtaja Ville Niinistö on kansalaisten mielestä onnistunut parhaiten oppositiojohtajana.

Niinistö saa Ylen Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä kouluarvosanan seitsemän. Niinistö johtaa myös toisella mittarilla: 27 prosenttia kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että Niinistö on suoriutunut oppositiojohtajan tehtävistä parhaiten. Niinistö oli etenkin naisten suosikki. Hän myöntääkin olevansa feministi.

– Naisten asemaa viedään 50-luvulle ja se on väärää perhepolitiikkaa. Me olemme nyt 2010-luvulla. Tällaisena modernina feministina sanon, että Sipilän hallitus vie naisten asemaa taaksepäin, ja se on väärin, Niinistö sanoo.

Saako oppositiossa leikkauksista räksyttävä puheenjohtaja automaattisesti suosiota?

– Vihreät ovat pyrkineet olemaan suoria ja selkeitä niissä asioissa, jotka meidän mielestämme ovat hallituksen politiikassa väärin. Koulutuksesta leikkaaminen eriarvoistaa nuoria ja estää talouskasvua. Olemme myös tarjoneet vaihtoehtoja ja kiittäneet hallitusta silloin, kun on ollut aihetta.

Parhaiten suoriutuneet oppositiojohtajat-kysely grafiikka
Yle Uutisgrafiikka Lähde: Taloustutkimus

SDP:n Rinne saa kaksijakoisen vastaanoton

Kouluarvosanalla mitattuna kakkossijalle nousi RKP:n kesäkuussa väistyvä puheenjohtaja Carl Haglund. Haglund saa kansalaisilta kouluarvosanan 6,9. Haglund on jo ilmoittanut pettyneensä politiikkaan ja keskittyvänsä pieniin lapsiinsa. Seuraaja valitaan kesäkuun puoluekokouksessa.

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne saa kaksijakoisen vastaanoton. Kouluarvosanaksi Rinne saa 6,7. Kun kysyttiin, kuka oppostiojohtajista on suoriutunut huonoiten, 21 % prosenttia vastaajista valitsee Rinteen. Toisaalta parhaiten suoriutuneen listalla hän tulee kakkoseksi heti vihreiden Niinistön jälkeen.

Oppositiojohtajista huonoiten suoriutuneet -grafiikka
Yle Uutisgrafiikka LÄhde: Taloustutkimus

Paavo Arhinmäen kevättodistuksen keskiarvo 6,6

Heikoimmat arvosanat kyselyssä sai vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki. Arhinmäki saa kouluarvosanaksi 6,6. Arhinmäki väistyy puheenjohtajan paikalta kesäkuussa. Arhinmäki ei suosikkimittauksista perusta.

– Suoraan sanoen omat arvosanat eivät hirveästi hetkauta. Yleensä ne, jotka ovat poliittisesti aika keskellä eivät herätä niin paljon tunteita kuin laidalla olevat. Vasemmistoliitto on jollain tavalla jäänyt vihreiden ja sosiaalidemokraattien puristukseen, Arhinmäki sanoo.

Arhinmäki uskoo, että käynnissä oleva puheenjohtajataisto antaa uutta potkua myös vasemmistolittoon. Ehdolla ovat kansanedustajat Li Andersson, Aino-Kaisa Pekonen ja Jari Myllykoski.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah saa kouluarvosanaksi 6,7. Essayah siis pesee vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen. Sari Essayah nousi kristillisdemokraattien puheenjohtajaksi viime elokuussa.