Ääriliikkeet ovat suurin uhka naisten asemalle – Isis käy jopa tyttöjen orjakauppaa

Suomessa vieraillut YK:n tasa-arvojärjestön pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka sanoo, että 20 vuodessa tyttöjen ja naisten asemassa maailmassa on tapahtunut selvää kehitystä. Ennakkoluulot ovat suurin syy siihen, että tasa-arvo ei ole toteutunut missään täysin.

Ulkomaat
Phumzile Mlambo-Ngcuka istuu ja hymyilee.
Phumzile Mlambo-Ngcuka on vuonna 2011 perustetun YK:n tasa-arvojärjestön pääjohtaja.Mikko Koski / Yle

UN Women -järjestön pääjohtaja saapui Helsinkiin suoraan vierailulta kotimaassaan Etelä-Afrikasta, missä hänellä on vaikuttava historia maan politiikassa. Phumzile Mlambo-Ngcuka oli maan varapresidentti vuosina 2005–2008.

Nyt hän johtaa YK:n tasa-arvojärjestöä New Yorkissa, tärkeimpänä tehtävänään naisten aseman parantaminen.

YK hyväksyi viime vuoden syyskuussa Agenda 2030 -ohjelman, johon kirjattiin, että kaikki naisten syrjintä ja väkivalta naisia kohtaan on lopetettava.

– Totta kai lupaukset on vielä laitettava täytäntöön. Lapsimorsiamia on yhä, Mlambo-Ngcuka sanoo.

Suurimpana uhkana tyttöjen ja naisten aseman parantamiselle hän pitää ääriliikkeiden terroria. Hurjia asioita tapahtuu esimerkiksi Isisin hallitsemilla alueilla Irakissa.

Naiset ovat äärijärjestöille rekrytoinnin väline

Mlambo-Ngcukan matkakumppanina on muun muassa suomalainen Päivi Kannisto, joka on toiminut viime syksystä asti UN Womenin rauhan ja turvallisuuden osaston johtajana. Hän kertoo irakilaisilta kansalaisjärjestöiltä saamiaan karmeita tietoja Isisin hallitsemasta Mosulista.

– Tiedämme, että Mosulissa, Irakissa, käydään avointa naisten ja tyttöjen orjakauppaa. Nuorille miehille luvataan naisia, jotta heidät saadaan järjestön riveihin, Kannisto sanoo.

Nuorille miehille luvataan naisia, jotta heidät saadaan Isisin riveihin

Päivi Kannisto

Kanniston tietojen mukaan Mosulissa on julkisesti esillä naisorjien hintoja. Vaikeimmassa asemassa ovat Irakin jesidi-vähemmistöön kuuluvat tytöt ja naiset.

Useat irakilaiset kansalaisjärjestöt tekevät kuitenkin rohkeaa työtä alueella, ja ovat onnistuneet auttamaan joitakin tyttöjä pakenemaan. Järjestöt välittävät tietoa muun muassa YK:lle.

Isisin lisäksi lapsiorjia on ainakin samankaltaisin periaattein toimivalla nigerialaisella äärijärjestöllä Boko Haramilla.

Amina Ali Nkeki lapsensa kanssa.
Boko Haramin vapauttama Amina Ali Nkeki vankeudessa synnyttämänsä lapsen kanssa. Nigerian Military / EPA

Suomi on YK:n naisjärjestön tärkeimpiä tukijoita

Phumzile Mlambo-Ngcuka kiittää Suomea YK:n tasa-arvojärjestön saamasta tuesta. Suomi jopa nosti tukeaan pari vuotta sitten, ja sai siten muitakin maita lisäämään panostaan.

– Toimintamme on yhä paljon tiettyjen maiden, kuten Suomen varassa. Emme ole vielä saavuttaneet pistettä, jossa jokainen mies asettuisi puolustamaan naisten asemaa, Mlambo-Ngcuka sanoo.

Hän viittaa Nelson Mandelaan, joka kansalaistelijana vaikutti rotuerottelujärjestelmän lakkauttamiseen Etelä-Afrikassa.

– Mandela sanoi, että jokainen hyvä mies, joka ei toimi naisten puolustamiseksi, on salaliitossa heitä vastaan.

HeForShe -kampanjaa on myös arvosteltu

YK:n tasa-arvojärjestö tunnetaan muun muassa HeForShe (siirryt toiseen palveluun)-nimellä kulkevasta tasa-arvokampanjasta, jossa miehiä kehotetaan toimimaan kaikkea naisten syrjintää vastaan. Kampanjaa on joissain kannanotoissa arvosteltu siitä, että se ei puolusta riittävästi myös miesten asemaa.

Mlambo-Ngcuka torjuu kritiikin ja sanoo, että naisten aseman puolustaminen on myös miesten etu.

– Arvostelijat käyttävät miesten asemaa tekosyynä sille, että eivät ole valmiita puuttumaan naisten syrjintään.

Jesidi-tyttö seisoo kädessään kyltti missä lukee: auttakaa naisiamme ja lapsiamme
Irakista Turkkiin paennut jesidi-vähemmistöön kuuluva tyttö vuonna 2014. Mohammed Jalil / EPA

Naisten aseman puolustaminen tuo Phumzile Mlambo-Ngcukan olemukseen erityistä päättäväisyyttä ja puheeseen myös poliitikon äänenpainoja.

Etelä-Afrikan hallitsevan puolueen ANC:n riveistä valta-asemiin noussut nainen ei sulje pois sitä, että voisi tulevaisuudessa palata kotimaansa politiikkaan.

Arvailuihin mahdollisesta presidenttiehdokkuudesta hän ei halua ottaa kantaa.

– Toivon todella, että Etelä-Afrikan presidentiksi nousee vielä nainen, mutta sen ei tarvitse olla minä, Mlambo-Ngcuka naurahtaa.

Tällä hetkellä tärkeintä on kampanjointi tasa-arvon puolesta.

– Jos naisten asema koko maailmassa paranee, ajatelkaa mitä se tekee myös Etelä-Afrikan naisille.