Kun tietoverkot pimenevät, radioharrastajat pitävät viestit liikkeessä

Radioamatööreillä on yhä tärkeä rooli hätätilanteen sattuessa. He pystyvät turvamaan viestiliikenteen tilanteessa, jossa kaikki muut yhteydet katkeavat. Viestintä ilman sähkö- ja tietoverkkoa on radioamatööreille tuttua puuhaa.

Kotimaa
Matti Ampio ottaa pienellä mukana kulkevalla radioasemalla yhteyttä.
Matti Ampio ottaa pienellä mukana kulkevalla radioasemalla yhteyttä maailmalle. Viestit välittyvät morsen aakkosin.Kati Rantala / Yle

Rytmikäs piipitys kiirii pitkin metsää. Siinä missä kännykät mykistyvät Lapin erämaissa, ottavat radioamatöörit yhteyksiä vaivatta vaikka maailman toiselle puolen. Tätä taitoa voidaan hyödyntää myös hätätilanteen sattuessa.

Kun modernit kännykkämastot pimenevät, kutsutaan radioamatöörit hätiin. Radioharrastajien laitteet toimivat todellisessa hätätilanteessa silloinkin, kun kaikki muut yhteydet ovat poikki.

– Olemme olleet parissakin harjoituksessa mukana, missä on luotu toimiva muista riippumaton radioverkko kaikkiin Suomen kuntiin. Olemme käytettävissä, jos tarve niin vaatii, kertoo porilainen Teljän radioamatöörien puheenjohtaja Matti Ampio.

Sähkötyksen uusi nousu

Radioviestintä ilman sähköä ja tietoverkkoa on radioamatööreille rutiinia. Ihan mitä tahansa kuulumisia ei radion avulla kuitenkaan voi välittää.

– Mitään massaviestejä ei meidän taajuuksien kautta saada siirrettyä. Esimerkiksi naapureille ei voi lähettää terveisiä. Viestintä rajoittuu vain hätäviesteihin ja viranomaistiedotteisiin, Ampio toteaa.

Viestit kulkevat radioaalloilla Morsen aakkosilla. Hetkeksi jo taka-alalle unohtunutta taitoa opiskellaan Teljän Radioamatöörien asemalla samalla tavoin kuin vieraita kieliä.

– Sähköttämisestä on yllättäen tullut kauhean suosittua. Radiosähkötysasemia on nykyään koko ajan valtavia määriä äänessä ympäri maailmaa.

Radioamatöörit yhtä perhettä

Radioamatöörit kaipaavat riveihinsä uutta verta. Erityisesti nuoria ja radiolaitteiden rakentelusta kiinnostuneita kannustetaan lähtemään toimintaan mukaan.

– Harrastuksessa parasta on se, että voimme pitää yhteyttä ilmaiseksi toiselle puolelle maapalloa. Juttukaverin ihonväristä ja rodusta ei ole välttämättä mitään käsitystä. Tässä ei paina yhtään mitään se että kuka tai mikä siellä toisessa päässä on. Siellä on aina toinen radioamatööri.