Kannatushuippuun nousseet vihreät koolle Lahteen

Puheenjohtaja Ville Niinistön tavoitteena on vihreiden nousu pääministeripuolueeksi.

politiikka
Ville Niinistö
Ville NiinistöJarno Kuusinen / AOP

Vihreät aloittavat tänään lauantaina Lahdessa kaksipäiväisen puoluekokouksensa leppoisissa tunnelmissa. Vaalivoitto on takana ja mielipidemittauksissa puolue on noussut jo neljänneksi suurimmaksi ohi perussuomalaisten.

Taloustutkimuksen Ylelle tekemien mittausten mukaan varsinkin kokoomuksen korkeasti koulutettuja kannattajia on hallituksen koulutusleikkausten jälkeen siirtynyt vihreiden taakse. Mielipidemittaukset eivät ole kuitenkaan toteutuneet vaaleissa – kyselyissä on kuitenkin helppo sanoa kannattavansa vihreitä.

Nykyiset luvut ovat kuitenkin nostattaneet vihreiden mieliä ja puheenjohtaja Ville Niinistö asetti Radio 1:n eilisessä Ykkösaamu-ohjelmassa tavoitteeksi puolueen nostamisen pääministeripuolueeksi, suurimman puolueen asemaan. Ennen eduskuntavaaleja vuorossa on ensin kuntavaalit. Esimerkiksi Helsingissä vihreät tavoittelevat suurimman valtuustoryhmän asemaa ohi kokoomuksen.

Eduskuntavaaleihin vihreät eivät kuitenkaan voi mennä Ville Niinistön johdolla koska puolueen säännöt rajaavat puheenjohtajan tehtävän kuusivuotiseksi. Veteraanikansanedustaja Pekka Haavisto on jo vilauttanut sääntöjen muutosta, mutta Niinistö on sanonut luopuvansa puheenjohtajuudesta muutettiin sääntöjä tai ei.

Ehkä ensi vuoden puoluekokouksessa Ville Niinistö perii Haaviston aseman vihreiden presidenttiehdokkaana. Silloin todennäköisesti jo tiedetään hakeeko hänen setänsä toista kautta Mäntyniemessä.