Hallitus sai kevättodistukset – huonoja arvosanoja selitetään säästöpäätöksillä

Ministerit saivat kevättodistuksensa eduskunnassa perjantaina. Harvalla ministerillä oli aihetta suurempaan juhlaan, sillä Yle Uutisten kyselyssä hallituksen kouluarvosanojen keskiarvoksi jäi 6,45.

Kotimaa
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Ylen kyselyssä huonoimmat arvosanat annettiin kokoomuksen ministereille. Perää pitävät ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka, opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen sekä valtiovarainministeri Alexander Stubb.

Grahn-Laasonen arvioi huonojen arvosanojen johtuvan siitä, että kaikki kolme ministeriä ovat joutuneet tekemään vaikeita säästöpäätöksiä. Hän ei kuitenkaan pidä henkilökohtaista kannatusta olennaisena asiana.

– Aina pitää miettiä miten omaa juoksua voi parantaa, mutta kyse ei ole henkilökohtaisesta kannatuksesta vaan niistä teoista, joilla Suomea viedään terveemmän talouden ja uudistusten tielle, Grahn-Laasonen sanoo.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Kokoomusministereiden joukossa positiivisesti erottuu sisäministeri Petteri Orpo, jonka arvosana oli hallituksen paras. Grahn-Laasonen ei kuitenkaan usko, että tämä ratkaisee kokoomuksen puheenjohtajakisaa.

– Petteri ja Alex ovat tehneet erinomaista työtä ministereinä vaikeissa olosuhteissa ja uskon, että tässä puheenjohtajakilpailussa sisältö ratkaisee. Minkälainen on näkemys kokoomuksen tulevaisuudesta ja ne keinot päästä siihen, Grahn-Laasonen sanoo.

Valtiovarainministeri Stubb on Grahn-Laasosen kanssa samaa mieltä siitä, että kansa harvemmin pitää leikkauspäätöksistä, joita erityisesti huonoja arvosanoja saaneet ministerit ovat tehneet. Orpon suosiota Stubb kertoo pitävänsä hyvänä asiana.

– Joukkuepelaajana olen iloinen siitä, että yksi kokoomuksesta on kärjessä, Stubb sanoo.

Stubb arvioi myös, että suosituimpien ministereiden arvosanoja selittää osaltaan yleinen turvallisuuspoliittinen tilanne. Turvallisuustilanteesta huolehtivat ministerit saivat kyselyssä parhaat arvosanat.

"Ilmeisesti en ainakaan suurempia töppäyksiä ole tehnyt"

Kyselyssä parhaiten pärjäsi perussuomalaisten ministeriryhmä, vaikka ulkoministeri Timo Soini hieman pudottikin keskiarvoa. Toiseksi parhaan arvosanan saanut puolustusministeri Jussi Niinistö yllättyi sijoituksestaan.

– Kouluarvosana ei ole mikään ihmeellinen, mutta sijoitus toisaalta yllätti. Olen siitä tietenkin kiitollinen, että kansalaiset ovat nähneet työni tämän arvoiseksi, Niinistö kommentoi.

– Ilmeisesti en ainakaan suurempia töppäyksiä ole tehnyt, joten näitä huonoja arvosanoja tuli sitten keskimäärin vähemmän kuin monelle muulle.

Kyselyn yksi erikoisuus oli se, että häntäpäähän sijoittunut keskustalainen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner sai kokoomuksen kannattajilta paremmat arvosanat kuin keskustalaisilta.

Berner ei halunnut kommentoida asiaa Yle Uutisille.

_* Juttua päivitetty klo 16:28, lisätty Stubbin sitaatti. _