Rakennuskustannukset nousussa – "Jos joku ei ole huomioinut tätä tulevissa urakoissa, niin sieltä voi tulla ongelmia"

Teräsbetoniin tarvittavan raaka-aineen harjateräksen hinta on noussut kymmenillä prosenteilla lyhyessä ajassa. Syy hinnannousuun ei ole täysin selvä.

talous
Elementin raudoitus
Sanna Savela / Yle

Betonin raudoittamiseen tarvittavan harjateräksen raju hinnan nousu huolestuttaa rakennusteollisuutta.

– Hinta on noussut lyhyessä ajassa 20-30 prosenttia eli toista sataa euroa tonnilta, betonielementtejä tekevän Parma Oy:n hankintapäällikkö Mikko Koskinen kertoo.

Näkyyhän se väistämättä elementtien hinnoissa.

Samaa kertoo myös Imatralla harjateräsverkkoja elementtiteollisuudelle valmistavan Rämö Oy:n toimitusjohtaja Paavo Rämö.

Näkyyhän se väistämättä elementtien hinnoissa.

– Hinnat ovat nousseet voimakkaasti. Meillä on raaka-aineen saantivaikeuksia hintatasolla, jolla voisimme olla kilpailukykyisiä.

Rämön mukaan harjateräksen hinta on noussut kuukaudessa noin sadalla eurolla tonnilta.

Vetää rakennuskustannuksia ylös                                      

Rämön mukaan hintojen nousu on leviämässä ohuista harjatangoista infrastruktuurin rakentamisessa tarvittaviin paksuihin harjatankoihin.

Tilanne voi tulla yllätyksenä rakennusyrityksille.

– Kustannustaso on lähtenyt niin merkittävään nousuun, että jos joku ei ole huomioinut tätä tulevissa urakoissa, niin sieltä voi tulla ongelmia, Rämö sanoo.

Myös elementtiteollisuudella on hintapaineita.

– Teräs on betonin jälkeen meidän tärkein raaka-aine. Jos siellä tapahtuu tuollaisia hinnannousuja, niin näkyyhän se väistämättä elementtien hinnoissa, Parma Oy:n hankintapäällikkö Mikko Koskinen kertoo.

Tilanne on poikkeuksellinen

Nykyinen tilanne on tullut yllätyksenä.

– Kyllä tämä on täysin poikkeavaa. Viimeksi vuosina 2007-2008 harjateräksen hinta nousi samanlaisella vauhdilla. Silloin elettiin kuitenkin korkeasuhdanteen huippua, Parman hankintapäällikkö Mikko Koskinen kertoo.

Nyt maailmalla ei ole näkyvissä missään sellaista rakentamisen korkeasuhdannetta, että se aiheuttaisi harjateräksen hinnan nousua. Hinnat kuitenkin nousevat.

Koskinen näkee hintojen nousun takana osaltaan matalasuhdanteen aiheuttaman harjateräksen tuotantokapasiteetin vähentymisen. Tämä ei kuitenkaan selitä kaikkea.

– Harjateräksen tärkeimmän raaka-aineen, romun, hintaa ollaan saatu spekulatiivisilla kaupoilla tai jollain muulla tavalla nostettua, Koskinen sanoo.

Samoilla linjoilla on myös toisen elementtivalmistajan Lujabetonin hankinta- ja logistiikkajohtaja Tapio Voutilainen. Hänen mukaansa kyse on myyjien paniikin lietsonnasta.

– Kyllä Euroopassa terästä riittää. Sanoisin teräksen ostajille, että jäitä hattuun, Voutilainen rauhoittelee.