Kuopiolaiskoululaiset oppivat, että terveellinen aamuateria syntyy helposti kaurahiutaleista ja hedelmistä

Joukko Martti Ahtisaaren koulun oppilaita sai kansainvälisenä Food Revolution Day -päivänä tietoa hyvästä ravitsemuksesta ja terveellisen aamupalan tekemisestä. Food Revolution Day on brittiläisen kokin Jamie Oliverin liikkeelle laittama kansainvälinen tapahtuma, jossa kampanjoidaan terveellisen kouluruoan puolesta.

aamiaiset
Poika leikkaa omenaa.
Anja Hiltunen / Yle

Ravintoterapeutti Kirsi Niska kysyy kuopiolaisen Martti Ahtisaaren koulun oppilailta, mitä lisäaineet ovat.

– Eiks ne ole ne ee jotain…, yksi oppilas tietää.

Niska jatkaa kyselyä. Mitä on terveellinen, puhdas ruoka? Luomua, maitotuotteita, itse tehtyä, kotimaista ruokaa, oppilaat luettelevat.

Kaikki kaksikymmentä oppilasta nostavat kätensä vastaukseksi tiedusteluun, ketkä ovat syöneet aamupalan tänään. Entä, mitä aamulla olisi hyvä syödä? Vastauksena on hedelmiä, puuroa, maitotuotteita ja ruokaa, joka on tuhtia ja täyttää.

Oppilaiden vastaukset kertovat, että ravitsemustieto on hallussa hämmästyttävän hyvin. Alun teorian jälkeen valmistetaan esimerkkiaamiaiseksi hedelmäinen kauramysli kaurahiutaleista, rusinoista, banaaneista, omenoista ja auringonkukan- ja kurpitsansiemenistä. Mausteeksi laitetaan vähän kanelia. Nesteeksi sopii maito tai luonnonjogurtti.

– Tähän aamupalaan ei laiteta ollenkaan sokeria. Makeus tulee hedelmistä. Raaka-aineet on pyritty valitsemaan luomuna ja kotimaisina tuotteina, Kirsi Niska kertoo.

Tämän aamiaisen voi tehdä myös tuorepuurona. Hiutaleet laitetaan maidon kanssa kulhoon ja kulho jääkaappiin yöksi, jolloin puuro on valmista aamulla. Aamulla joukkoon raastetaan omena ja muussataan banaani ja lisätään siemenet.

Aamulla tarvitaan proteiinia

Niska toteaa, että aamupalalla olisi tärkeää syödä jotain proteiinipitoista, koska proteiini antaa kylläisen olon. Hyviä proteiinilisiä ovat esimerkiksi jogurtin joukkoon lisätyt siemenet ja pähkinät tai täysjyväleivän kanssa nautittu kananmuna. Lapsille sopii juomaksi maito tai vesi. Hedelmämehut on hyvä laimentaa vedellä.

Lasten kannattaisi syödä leikkeleitä aika vähän niiden sisältämän nitriitin vuoksi. Markkinoille on tullut myös lisäaineettomia leikkeleitä, Kirsi Niska toteaa. Hän ei suosisi lasten ravinnossa myöskään vähärasvaisia tuotteita, koska lapsetkin tarvitsevat rasvaa. Kun esimerkiksi kevytmaitoa ei ole tarkoitus juoda lasikaupalla, niin maidon rasva ei haittaa.

Niska muistuttaa, että aamiaisen teossa lapset ottavat mallia vanhemmistaan. Monet aikuisetkin tekevät sen virheen, että lähtevät pelkän kahvikupin voimin töihin aamulla, eikä se ole hyvä tapa. Lapset myös tottuvat keittiössä työskentelyyn vanhempien mukana.

Aamiainen syntyy omin voimin

Oppilas Taimi Siikström kertoo syöneensä aamiaiseksi jogurttia ja tuoremehua. Mikko Järveläisen aamiainen oli ruisleipää ja maitoa ja Elli Rastiolan poikkeuksellisesti savulohta ja piirakkaa. Tavallisesti Ellin aamiaisella on leipää tai jogurttia.

Kaikki kolme selviävät aamiaisen teosta omin voimin. Mikko paahtaa ruisleipää, ja Taimi tekee esimerkiksi leipää ja kaakaota. Kesälomalla Taimi tekee aamiaisen itse tai käy lähellä asuvien sukulaisten luona. Kun Ellin isä tai äiti ei ole kotona, mummi tulee hoitamaan lapsia ja tekee aamupalan. Mikko tekee aamupalan itse silloin, kun kukaan ei tule hoitamaan.

Entä jos aamupala jää syömättä? Mikolla niin käy hyvin harvoin. Ja kun käy, on seuraavalla aterialla kova nälkä. Taimilla on esimerkiksi kahdeksan aamuina saattanut aamupala jäädä väliin. Silloin alkaa väsyttää, ja kerran hän melkein nukahti pulpettiin.

Oppilailla tuntuu olevan hyvä käsitys terveellisestä aamupalasta.

– Terveystarkastuksissa joka kerta kysytään kaikkea aamupalasta, ja sit terkkari kertoo siitä ite ihan sikana, ni sit aina siitä oppii, kertoo Taimi Mikon vahvistaessa asian.

Elli sai paljon tietoa myös tällä tunnilla.

– Opin sen, miten tehdään esimerkiksi mysliä, ja mikä on terveellistä ruokaa.

Food Revolution Day -tapahtumaa vietettiin viime vuonna sadassa maassa ja 8 000 koulussa. Suomesta ovat tänä vuonna mukana Helsinki, Vihti, Parainen ja Kuopio. Tapahtuman järjestävät meillä Food Revolution Helsinki ja Suomen Ravintoterapiayhdistys.

Kouluruoka on Suomessa aivan toisella tasolla kuin se on, tai ainakin on ollut, Britanniassa. Koululaisen terveellisen aamupalan kampanja tulee kuitenkin Briteistä meille.

– Ehkä se lähtee sieltä, missä on puutteita, Kirsi Niska arvelee syyksi.