Suomi on täynnä omituisia kesätapahtumia – tässä todisteeksi muutamia

Kesä tuo tullessaan outoja tapahtumia: Kruunupyyssä ollaan hiljaa, Tammelassa etsitään maailman parasta rautakankikävelijää.

Hiljaisuus-festivaalilla tarjotaan muun muassa mahdollisuus keskustella filosofin kanssa. Kuva: Ryoko Uyama

Auringolla on kummallinen tapa tehdä suomalaisista hyväntuulisia ja optimistisia. Puolangan kulttuuriyhdistys muistaa helteelläkin, että edessä on pitkä, pimeä ja kylmä talvi. Puolangan torilla järjestetään heti heinäkuun alkajaisiksi (1.7.) pessimismi-ilta. Ohjelmaksi luvataan ruikutusta, soitantaa ja surkeita tuotteita.

Kruunupyyssä ollaan suomalaiseen tapaan vaiti. Emmes Retreat tarjoilee hiljaisuuden retriitissä (23.–24.7.) rutkasti omaa aikaa ja tilaa – ihan vain olemiseen.

Kittilän Kaukosen kylässä järjestettävän Hiljaisuus-festivaalin (6.–11.6.) ajatuksena on kerätä yhteen taiteesta kiinnostuneita. Luvassa on nykysirkusta ja filosofointia.

Heila Kurikasta

Pori Jazzissa sopii keskittyä musiikkiin, sillä kesäheila löytyy varmemmin 150 kilometrin päästä. Jazzfestivaalin päätösviikonlopun aikana (15.–16.7.) Kurikassa avautuu Haku Päällä -festivaali.

Täysi-ikäisille tarkoitetussa kokoontumisessa esiintyy artisteja Teflon Brothersista Tuure Kilpeläiseen, mutta rakkausfestivaaliksi itseään tituleeraavan tapahtuman ikimuistoisimmat tarinat kirjoitetaan kulisseissa.

Kesä on perinneruokien ja paikallisherkkujen juhla-aikaa. Virolahti on pyhittänyt hapanvellilleen kokonaisen juhlaviikon (8.–12.7.). Hernekeittoa muistuttavan happaman perinneruoan makua on vaikea kuvailla.

Sjundbyn linnan vanhassa viljamakasiinissa toimivan kesäkahvilan jäätelö on useiden lähteiden mukaan maailman parasta. Kahvilan puitteista on kiittäminen Kustaa Vaasan tallimestaria Jakob Henrikinpoikaa, joka rakennutti Sjundbyn kartanon maille kivilinnan 1560-luvulla.

Tampereen seudulla ylistystä keräävät Pyynikin näkötornin munkit, kun taas Savossa matkailevan on syytä poiketa legendaarisessa Sampo-ravintolassa. Paikkaa luonnehditaan umpisavolaiseksi kalaravintolaksi.

Maailmanmestareita hakusessa

Suomalaiset ovat kilpailuhullua kansaa. Maailmanmestariksi palkitaan tänäkin kesänä muun muassa viikateniittäjä (Liminka 2.7.), eukonkantaja (Sonkajärvi 1.–2.7.), heinäpaalinkantaja (Jäminkipohja 2.7.), ilmakitaristi (Oulu 24.–26.8.), marjastaja (Suomussalmi 3.9.) ja järvisählyjoukkue (Tammela 16.7.).

Hyrynsalmella pelataan suopotkupallon MM-kisoja (15.–16.7.), ja Tammelan Mustialalla etsitään rautakankikävelyn maailmanmestaria (19.8.).

Suljettu luonnonnähtävyys ja spitaalisten saari

Urbaania löytöretkeilyä voi harrastaa Mikkelin lähistöllä Kangasniemellä, jossa sijaitsevat Rapalan kalliot. Nähtävyyden bongaus tapahtuu tätä nykyä omalla vastuulla, ja reitti 20 metrin korkeuteen kohoavien kallioseinämien luo kannattaa selvittää etukäteen.

Saaristoidylliä tarjoilee Nauvossa sijaitseva Seilin saari, jonne järjestetään risteilyjä. Vanhalla sairaalasaarella on hoidettu spitaalisia ja mielisairaita. Seilin nykyinen puukirkko rakennettiin vuonna 1733.

Tove Janssonin Pellingissä sijaitseva Klovharun-luoto oli hänen ja Tuulikki Pietilän kesäkoti lähes kolmekymmentä vuotta. Pietilän arkkitehtiveli Reima on suunnitellut pienen mökin, joka on yhä alkuperäisessä asussaan. Maihinnousu saareen on sallittu vuosittain vain yhden viikon ajan.

Erikoisista tapahtumista, nähtävyyksistä ja muista kummallisuuksista ovat vinkanneet Yle Uutisten kulttuuritoimittajat ja aluetoimitukset.