Pyhätunturilla asuvat haluavat siirtää Pelkosenniemen koulun tunturiin

Pyhätunturilla asuvat pelkosenniemeläiset haluavat, että kunnan uusi koulu sijoitetaan Pyhän matkailukeskukseen. Pyhäläisten mielestä tulevaisuuden näkymät uudelle koululle ovat tunturissa paremmat kuin kirkonkylällä.

Kotimaa
Pelkosenniemen koulu
Pelkosenniemen koulu on pois käytöstä huonon sisäilman vuoksi. Oppilaat ovat väistötiloissa. Myös samassa rakennuksessa ollut kirjasto on muuttanut kunnantalolle.Esko Puikko / Yle
Yrittäjä ja koululaisten äiti Anna-Kaisa Luoma-aho
Yrittäjä ja koululaisten äiti Anna-Kaisa Luoma-aho pitää Pelkosenniemen kouratkaisua kauaskantoisena päätöksenä. Hänen mukaansa se ei saa olla mikään harkitsematon läpihuutojuttu. Jorma Korhonen haastattelee. Kuva: Esko Puikko / Yle
Pelkosenniemen koulu
Pelkosenniemen koulu on pois käytöstä huonon sisäilman vuoksi. Oppilaat ovat väistötiloissa. Myös samassa rakennuksessa ollut kirjasto on muuttanut kunnantalolle.Esko Puikko / Yle

Kirkonkylällä oleva koulu on homevaurioiden vuoksi jo pois käytöstä ja Pelkosenniemellä suunnitellaan uuden koulun rakentamista - koulun, joka mahdollistaisi samalla uudet tilat päivähoidolle, monipuoliselle sisäliikunnalle ja kirjastolle.

Kunnassa käydään vilkasta keskustelua mahdollisen uuden koulun sijainnista; entisille sijoilleen kirkonkylään, vaiko Pyhätunturille? Homeinen koulu on suljettu ja opetus on siirretty väistötiloihin.

Valoisat näkymät puoltavat Pyhää

Yrittäjä ja koululaisten äiti Anna-Kaisa Luoma-aho on yksi niistä pyhäläisistä, joka puhuu voimakkaasti tunturikoulun puolesta. Hän perustelee näkemystään muun muassa olevalla ja tulevalla lapsiluvulla.

Tällä hetkellä Pelkosenniemen Pyhätunturissa asuu yli 20 lapsiperhettä. Perheet ovat asettuneet Pyhälle noin viiden viimeisen vuoden aikana. Luoma-ahon mukaan tulevaisuuden näkymät tunturissa ovat valoisat. Syntyvyys ja muuttovoitto painottuvat Pyhälle.

Luoma-aho muistuttaa myös, että Pyhätunturilla ei ole päivähoitopalvelua, mutta alueella on silti parikymmentä sitä tarvitsevaa lasta.

– Kun lähikylät lasketaan mukaan, niin Pyhällä on pieniä lapsia lähemmäs 30. Sen sijaan kirkonkylällä ja Pelkosenniemen pohjoisosissa heitä on puolet vähemmän.

Uudesta koulusta päätös kesällä?

Kunta on myöntänyt uusien koulutilojen selvitystyölle 30.000 euroa. Selvitys toteutetaan kesän aikana ja kouluratkaisusta päätetään pian sen jälkeen.

Anna-Kaisa Luoma-ahoa ja muita pyhäläisiä harmittaa, että osa valtuutetuista haluaa rajata kouluselvityksestä Pyhätunturin kasvavan alueen kokonaan pois.

Yrittäjiltä tukea Pyhän koululle

Anna-Kaisa Luoma-aho katsoo koulun sijoittamista myös yrittäjänä ja yrittäjäjärjestön puheenjohtajana.

Pelkosenniemen yrittäjien hallitus toivoo kirjallisessa kannanotossaan, että päätöksenteko kouluasiassa perustuu uuden koulun taloudelliseen kannattavuuteen, rakennuksen tuottavuuslaskelmiin ja tulevien koululaisten lukumääriin.

Vahva matkailutoimija Pyhätunturi Oy on halukas neuvottelemaan kunnan kanssa tonttivaihdoista uuden koulun sijoittamiseksi Pyhätunturille.

Kunnan talous etusijalle

Matkailu on Pelkosenniemen suurin työllistäjä ja verotulojen tuottaja.

– Matkailun näkökulmasta uusi rakennus Pyhätunturissa pystyisi palvelemaan monia erilaisia tarpeita ja toisi kunnalle myös tuloja sekä näkyvyyttä, sanoo Anna-Kaisa Luoma-aho.

– Kyllä tätä kouluasiaa on tarkasteltava vahvasti myös kunnan talouden kannalta. Luulenpa, että ulkopuolista rahoitustakin on helpompi hankkia Pyhätunturiin sijoitettavaan rakennukseen kuin kouluun kirkonkylälle.