Joulukuusien välittäjistä aurinkolasien kauppiaiksi – ”Prätkäjätkä osti puiset aurinkolasit”

Helsinkiläiset kaverukset Konsta Pohjamo, 27 ja Atte Koskivaara, 26, ihastuivat puuhun materiaalina koulunpenkillä. Yksi yritysidea johti toiseen, ja lopulta syntyi ajatus valmistaa aurinkolaseja puusta. Tulevaisuudessa on luvassa muutakin.

talous
Konsta Pohjamo
Pohjamon kädessä olevan Olavi-pöllön ympärille rakennetaan tulevaisuudessa tarina, jonka on tarkoitus tukea markkinointia. Akseli Innanen / Yle

Rauhallinen ja tyynen oloinen Pohjamo hörppii kahvia Vallilan Stoorin pyöreänpöydän ääressä. Hän pyörittelee käsissään puisia aurinkolaseja. Pöydälle on aseteltu myös puiset silmälasit. Pohjamo kertoo lasien valmistuksen eroavan merkittävästi toisistaan.

– Silmälaseihin tarvitaan luonnollisesti vahvuuslinssit, jotka ovat paksummat. Tällöin uran sankojen sisällä on oltava suurempi ja kaarevuus laseihin tehdään myös eri tavalla.

Pohjamo ja Koskivaara lähtivät kokeilemaan siipiään yrittäjinä syksyllä 2012 perustamalla joulukuusien kotiinkuljetuspalvelun. Joulukuusien nettikauppa sai yllättävää suosiota, ja nuoret miehet tekivät sillä tilin itselleen. Seuraavana vuonna syntyi uusi yritysidea, jonka pääosa kuului taas puulle. Intohimo puuhun materiaalina on syntynyt puunjalostuksen ja metsäekonomian opinnoissa.

– Olemme paljon käyneet läpi erilaisia tuotteita, mitä puusta voi tehdä. Se on luonnollinen, kaunis ja makean näköinen, Pohjamo perustelee.

Miksi sitten aurinkolasit?

Maailmalla tunnetaan jo paljon puisia aurinkolasimerkkejä, mutta Suomessa vastaavaa ei ollut aikaisemmin kokeiltu. Pohjamo ja Koskivaara ajattelivat vuonna 2013, että nyt olisi mahdollisuus tehdä jotain uutta.

– Ajateltiin silloin Aten kanssa, että nyt tehdään se. Oli huikea fiilis, kun saatiin ensimmäiset aurinkolasit nähtäväksi. En ajatellut pienenä minusta tulevan aurinkolasikauppias, Pohjamo toteaa nauraen.

Ensimmäiset aurinkolasit valmistettiin bambusta, koska sitä pystyy myös värjäämään. Bambu ei ole virallisesti puu, mutta sillä on hyvin puumaisia ominaisuuksia, minkä takia se soveltuu erinomaisesti aurinkolasien valmistukseen. Myöhemmin laseja on alettu valmistaa eebenpuusta, tammesta ja tulevaisuudessa suomalainen puukin tulee olemaan valmistusmateriaali.

Aurinkolasit tehdään lähellä Shanghaita erikoistuneiden puuseppien toimesta. Koko lasien valmistusprosessi on käytännössä käsityötä. Kaikki alkaa luonnollisesti metsän kaatamisesta, jonka jälkeen materiaali päätyy Shanghain päässä ostajalle. Pöllöt valmistetaan vain sertfioidusta puusta. Tämä tarkoittaa sitä, että puu saadaan kestävästi hoidetuista metsistä.

Kun puu on hankittu maahantuojalta, siitä tehdään muutaman sentin paksuisia puupätkiä, jotka liimataan yhteen. Puupätkistä muodostunut levy leikataan ja taivutetaan. Tämän jälkeen on vuorossa vielä käsihionta, mikä mahdollistaa laadukkaammat ja kestävämmät kehykset aurinkolaseille.

Kohderyhmä laajentunut muutamassa vuodessa

Asiakaskunta on vuosien varrella monipuolistunut siitä, kenelle aurinkolaseja alun perin valmistettiin. Pohjamo ja Koskivaara kokivat ennen tekevänsä laseja pääsääntöisesti alle 30-vuotiaille kaupunkilaisille. Viimeistään viime vuoden autotallimyyjäisissä hahmottui, että kohderyhmää on turha rajata.

– Kiinnostusta on tullut laajalti kaiken ikäisiltä, mistä johtuen ei ole syytä enää suunnata tuotetta vain tietylle kohderyhmälle, Pohjamo toteaa.

Autotallimyyjäisissä tapahtui odottamaton kohtaaminen, joka yllätti nuoret miehet ällikällä.

– Päivällä sisään asteli 60-vuotias prätkäjätkä liivit päällä. Paljastui, että äijä piti meidän laseista ihan älyttömästi ja osti yhdet, Pohjamo kuvailee vuoden takaisia myyjäisiä.

Pöllöt jatkavat lentoaan aurinkolasimarkkinoilla, mutta muutakin on luvassa.

– Ei tämä ole meidän viimeinen puusta tehtävä tuote, vakuuttaa Pohjamo.